Slimnīcas aicina IIN atvieglojumus tēriņiem par veselības aprūpi paredzēt arī valsts kapitālsabiedrībās strādājošajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) Latvijas Lielo slimnīcu asociācijas (LLSA) vārdā vērsusies Finanšu ministrijā, Saeimā un citās atbildīgajās iestādēs, aicinot paredzēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumus izdevumiem par veselības aprūpes pakalpojumiem arī valsts kapitālsabiedrībās strādājošajiem.

BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols skaidroja, ka no 2022. gada 1. janvāra saskaņā ar likumu par IIN darba devēji var darbiniekiem apmaksāt arī ārstniecības izdevumus līdz 480 eiro gadā uz vienu darbinieku, neiegādājoties veselības apdrošināšanas polises. Šī summa netiek aplikta ar algas nodokli (pirms tam šāda iespēja jau pastāvēja attiecībā uz izdevumiem par darbinieku ēdināšanu).

Tādējādi no 2022. gada 1. janvāra daudzi darba devēji var iegādāties veselības apdrošināšanu ar apdrošināšanas prēmiju līdz 426,86 eiro gadā, kā arī apmaksāt darbiniekiem ārstniecības izdevumus līdz 480 eiro gadā vai arī nodrošināt darbiniekiem abus no pieejamiem labumiem vienlaikus jebkādā šo labumu kombinācijā. Taču šī iespēja neattiecas uz lielu skaitu veselības aprūpes darbinieku – tiem, kuri strādā valsts kapitālsabiedrībās. 

Proti, darbinieku motivēšanai pirms vairāk nekā gada ieviestos atvieglojumus nodokļu politikā var izmantot tikai privātais sektors, ne valsts kapitālsabiedrības, kas tādējādi nostādītas nevienlīdzīgā situācijā attiecībā pret privāto sektoru.

"Privātā sektora uzņēmumi ir steigušies valsts doto iespēju izmantot un ir izveidoti pat īpaši risinājumi, kas atvieglo šo bonusu izmantošanu. Kā papildu motivāciju to izmanto gan lielie, gan mazie uzņēmumi, tajā skaitā arī uzņēmumi, kuros valstij ir kontrolpakete," zināja teikt Ābols.

Pēc viņa teiktā, tiem, kas strādā lielajās valsts slimnīcās, ir misijas apziņa un pārliecība, ka ikdienā viņi veic  sabiedrībai nozīmīgu darbu. Tomēr tieši pienācīgs atalgojums un papildu atbalsta pasākumi ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā motivēt nozares darbiniekus, īpaši tagad – augstās inflācijas apstākļos.

"Esam informēti, ka Finanšu ministrija ir veikusi aprēķinus, kuros norādīts, ka, attiecinot šos atvieglojumus uz valsts kapitālsabiedrībām, šo likuma grozījumu fiskālā ietekme gadā varētu būt aptuveni viens miljons eiro. Šis ir neliels valsts finansiālais ieguldījums, bet tas padarītu valsts slimnīcas konkurētspējīgākas darba tirgū, cīnoties par veselības aprūpes darbinieku piesaistīšanu," norādīja Ābols.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti