Eiropas Centrālā banka mierina: situācija eirozonā ir stabila

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Labākais veids, kā nepieļaut Eiropā ko līdzīgu "Silicon Valley Bank" bankrotam, ir izvairīties no tik ekstrēmiem biznesa modeļiem. Tā otrdien Eiropas Parlamentā sacīja Eiropas Centrālās bankas Uzraudzības valdes vadītājs Andrea Enrija.

Viņš mierina, ka eirozonā kopš iepriekšējās finanšu krīzes ir izveidots spēcīgs banku uzraudzības modelis, tādēļ 2008. gada notikumu atkārtošanās šobrīd nav paredzama.

Divu ASV banku bankrots un otrās lielākās Šveices bankas "Credit Suisse" glābšana, pārdodot to konkurējošai bankai "UBS", ir pievērsusi pastiprinātu uzmanību arī eirozonas finanšu institūciju veselībai. Tomēr Eiropas Centrālās bankas amatpersonas turpina mierināt, ka Eiropā situācija ir stabila.

Pēc Enrijas vārdiem, "Silicon Valley Bank" īstenoja ļoti riskantu biznesa modeli un tāpēc bija vieglāk ievainojama. Savukārt "Credit Suisse" pārdošana esot vērtējama pozitīvi, jo tik nozīmīgas bankas bankrots būtu atstājis nopietnas sekas uz pasaules finanšu tirgiem.

KONTEKSTS:

"Silicon Valley Bank" (SVB) ir pirmā federāli apdrošinātā kredītiestāde, kas izsludinājusi maksātnespēju kopš 2020. gada, un lielākā finanšu iestāde, kurai radušās šādas problēmas kopš lielās finanšu krīzes 2008. gadā.

Problēmas sakne ir ASV Federālās rezervju sistēmas lēmumā palielināt procentu likmes, lai ierobežotu inflāciju. Taču tādēļ nauda kļūst dārgāka un ieguldījumi uzņēmumu attīstībā arī kļūst dārgāki un vairs ne tik izdevīgi. Turklāt šīm problēmām nāca klāt arī tas, ka pēdējā laikā tehnoloģiju uzņēmumu akciju vērtība samazinās. Līdz ar to daudzi tehnoloģiju uzņēmumi, lai finansētu savu darbību, sāka ņemt ārā noguldījumus no šīs bankas.

Tā bankā radās pamatīgs iztrūkums, tā mēģināja pārdot savus aktīvus, kuru lielākā daļa bija ASV obligācijas. Taču "caurums" izrādījās pārāk liels un veicināja jaunu panikas lēkmi, kad klienti naudu no bankas sāka ņemt ārā. Lai izbeigtu šo procesu un pasargātu klientu intereses, banka uz laiku tika slēgta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti