Apdrošināšanā pērn prēmiju apjoms audzis par 15,7%, bet atlīdzību – par 22,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijā apdrošināšanas prēmijās 2022. gadā kopumā parakstīts 679,1 miljons eiro (kas ir par 15,7% vairāk nekā gadu iepriekš), no kuriem 21,1% ir parakstīti dzīvības apdrošināšanā un 78,9% – pārējos apdrošināšanas veidos. Savukārt apdrošināšanas atlīdzībās 2022. gadā kopumā Latvijā ir izmaksāti 432,4 miljoni eiro, kas ir par 22,2% vairāk nekā iepriekšējā gadā, informēja Latvijas Bankā.

Apdrošināšanas nozare Latvijā pēc Covid-19 pandēmijas radīto grūtību pārvarēšanas 2022. gadā saskārās ar jauniem izaicinājumiem, kuru galvenais ietekmējošais faktors ir ģeopolitiskā situācija reģionā – Krievijas sāktais karš Ukrainā un tā izraisītās negatīvās sekas makroekonomiskā kontekstā. Strauji augošā inflācija radīja spiedienu uz apdrošināšanas atlīdzībām un attiecīgi arī prēmijām (produktu cenu), savukārt inflācijas stimulētais straujais procentu likmju pieaugums rosināja apdrošinātājus pārvērtēt ieguldījumu portfeļu struktūru.

Nedzīvības apdrošināšanā 2022. gadā prēmijās Latvijā ir parakstīti 535,8 miljoni eiro, salīdzinot ar iepriekšējo gadu prēmiju apjomam pieaugot par 22,5%.

Apdrošināšanas atlīdzībās Latvijā ir izmaksāti 319,6 miljoni eiro, kas ir par 17% vairāk nekā 2021. gadā. Ekonomiskās aktivitātes intensitātes atgriešanās pirms Covid-19 pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu līmenī radīja pieprasījuma paaugstināšanos apdrošināšanas jomā un vienlaikus paaugstināja arī apdrošināšanas gadījumu biežumu.

Tāpat 2022. gadā novērotā augstā inflācija izraisīja gan prēmiju noteikšanā piemērojamo tarifu pieaugumu, gan bija par pamatu izmaksāto atlīdzību apmēra kāpumam. Tā rezultātā palīdzības (ceļojumu) apdrošināšanā parakstītās prēmijas pieauga par 54,9%, OCTA apdrošināšanā - par 33,2% un sauszemes transporta apdrošināšanā (KASKO) – par 24,5%. Savukārt visbūtiskākais apdrošināšanas atlīdzību pieaugums bija palīdzības (ceļojumu) apdrošināšanā – par 129,3%, nelaimes gadījumu apdrošināšanā – par 23% un sauszemes transporta apdrošināšanā (KASKO) – par 21,4%.

Dzīvības apdrošināšanā 2022. gadā prēmijās Latvijā ir parakstīti 143,3 miljoni eiro, prēmiju apjomam salīdzinājumā ar 2021. gadu samazinoties par 4,1%.

Savukārt apdrošināšanas atlīdzībās ir izmaksāti 112,8 miljoni eiro, kas ir par 39,6% vairāk nekā iepriekšējā gadā un ir skaidrojams ar ģeopolitiskās situācijas reģionā izraisīto nenoteiktību un tās negatīvajām sekām makroekonomiskā kontekstā, kas raisījis papildu interesi izņemt uzkrātos līdzekļus. Dzīvības apdrošināšanas prēmiju samazinājumu izraisīja iemaksu kritums par 14,5% dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājuma veidošanu. Turpretī mūža pensijas apdrošināšanā, kas ir viens no risinājumiem pensiju 2. līmeņa uzkrājuma saņemšanai pensionējoties, bija vērojams parakstīto prēmiju apjoma pieaugums par 9%. Tāpat arī par 9,2% palielinājās prēmiju apjoms dzīvības apdrošināšanā bez uzkrājumu veidošanas jeb dzīvības riska apdrošināšanā.

Latvijas Bankā norādīja, ka Latvijā reģistrētās apdrošināšanas sabiedrības 2022. gadu noslēdza ar 28,8 miljonu eiro peļņu: nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības nopelnīja 21,8 miljonus eiro, kas ir par 8,2% vairāk nekā iepriekšējā gadā, savukārt dzīvības apdrošināšanas sabiedrības nopelnīja septiņus miljonus eiro, peļņai samazinoties par 56.4%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Apdrošināšanas sabiedrību maksātspējas kapitāla prasības izpildes rādītājs saglabājas stabili virs prasību minimuma un 2022. gada beigās sasniedza 171,9% (zemākā pieļaujamā rādītāja robeža ir 100%), kas ir par 5,3 procentpunktiem mazāk nekā 2021. gada beigās.

2022. gada beigās Latvijā bija reģistrētas sešas apdrošināšanas sabiedrības un apdrošināšanas pakalpojumus sniedza 11 dalībvalstu apdrošinātāju filiāles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti