2022. gada valsts budžetu cer pieņemt līdz valsts svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti sākuši uzklausīt ziņojumus par 2022. gada valsts budžeta un turpmāko trīs gadu vidēja termiņa budžeta projektu. 2022. gada gada valsts budžeta un ar to saistītos likumprojektus parlamenta galīgajā lasījumā plānots pieņemt līdz 15. novembrim.  

Nākamgad valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 10,66 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 12,4 miljardi eiro. Tādējādi budžeta deficīts plānots 1,62 miljardi eiro jeb 4,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tas ir vērtējams kā samērīgs aprēķins, ņemot vērā to, ka Eiropas valstīs, iekļaujot ar Covid-19 krīzi saistītus izdevumus, arī nākamgad drīkstēs pārsniegt Eiropas valstīs noteiktos budžeta deficīta griestus, norādīja Fiskālās disciplīnas padomes vadītāja Inna Šteinbuka.

Viena no valdības galvenajām prioritātēm ir darbaspēka nodokļu sloga mazināšana zemu ienākumu saņēmējiem un uzņēmumu konkurētspējas veicināšana. Tāpēc plānots turpināt paaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, vienlaikus paaugstinot neapliekamo minimumu arī pensionāriem. Maksimālais diferencētais neapliekamais minimums, kā arī pensionāra neapliekamais minimums no nākamā gada 1. janvāra būs 350 eiro, bet no 1. jūlija – 500 eiro mēnesī.

Budžeta projektu pirmajā lasījumā Saeimā paredzēts skatīt nākampirmdien, 25. oktobrī. Pirms galīgā lasījuma valdība saņemtos priekšlikumus plāno skatīt 1. novembrī, lai Saeima nākamā gada valsts budžetu un ar to saistītos likumprojektus pagūtu izskatīt līdz 15. novembrim.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar valdības apstiprināto 2022. gada valsts budžeta projektu veselības nozare papildus saņems 130,5 miljonus eiro, tai skaitā veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanai 49,8 miljonus eiro. Ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam papildus paredzēti 40,6 miljoni eiro – 35 miljoni eiro medicīnas personālam, bet 5,6 miljoni eiro rezidentiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti