2014: Latvija kļūst par 18. eirozonas valsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvija kļuvusi par 18. eirozonas valsti. Igaunija eirozonā iestājās 2011.gadā, bet Lietuva iecerējusi eiro valūtu ieviest 2015.gadā. Eiro pirmās banknotes izņemšanu un svētkus tiešraidē var vērot šeit.

Pirmās divas janvāra nedēļas Latvijā reizē būs derīgi gan lati, gan eiro, bet no 15. janvāra eiro kļūs par vienīgo derīgo maksāšanas līdzekli. Latus gan līdz 31.martam varēs samainīt reģionālajās pasta nodaļās, bet līdz 30. jūnija beigām – komercbankās. Mūžīgi latus pret eiro būs iespējams samainīt Latvijas Bankā.

Gadu mijā maksājumiem ar kartēm var būt īslaicīgi tehniski traucējumi, bet lielākā daļa bankomātu ir slēgti un ekrānā uzraksti vēsta, ka naudu jau eiro banknotēs varēs izņemt 1.janvāra naktī. Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas teiktā, lielākā daļa bankomātu darbu atsāks stundas laikā pēc pusnakts.

Jau no plkst.19 ir slēgtas jau vairāku banku, piemēram, „Swedbank" un SEB Bankas internetbankas – tās darbu pakāpeniski atsāks 1.janvārī katra individuālā laikā, par ko jāinteresējas savā bankā

Norēķiniem pārtraukumi būs arī kafejnīcās un restorānos. Kā norāda Viesnīcu un restorānu asociācijā, restorāni ap pusnakti sāks noņemt atskaites, tāpēc daudzviet jau no 23.00, norēķināties nevar. Savukārt uzreiz pēc pusnakts kafejnīcās pārprogrammēs kases aparātus. Šis process varētu ilgt 10-15 min, un arī šajā laikā ar pirkumiem būs jāpaciešas.

Vairāku stundu pārtraukums arī benzīntankiem: Piemēram, „Virši-A", „Neste", „Statoil" jau plkst.23 ir beigušas darbu un atsāks to jau Jaunā gada naktī.

Bezmaksas eiro informatīvais tālrunis 8000 3000 darbojas īpašā režīmā – uzņēmēji visu diennakti varēs saņemt ekspertu atbalstu un konsultācijas par ar pāreju saistītajiem praktiskajiem risinājumiem, savukārt iedzīvotāji – atbildes uz interesējošajiem jautājumiem. Lai gadumija un pāreja uz jauno naudu būtu pēc iespējas mierīga, Valsts policija sola pastiprināti uzmanīt kārtību sabiedriskās vietās.

Oficiālais pārejas kurss no latiem uz eiro ir 0,702804. Tieši šis kurss – ar visiem sešiem cipariem aiz komata - būs tas, pēc kura bankas nākamo pusgadu mainīs latus pret eiro. Tāpat tikai un vienīgi pēc šī kursa pārrēķināmas visas latos minētās summas dažādos līgumos, visi pabalsti, pensijas un algas. Aptuveniem ikdienas aprēķiniem var iegaumēt, ka viens eiro ir aptuveni 70 centi, bet viens lats – aptuveni viens eiro  un 42 centi.

Decembra nogalē pieaudzis arī vienotās valūtas atbalstītāju skaits. Skaitļi gan atšķiras - pēc „Eirobarometra" datiem, tie ir jau 53% iedzīvotāju, TNS aptaujā pozitīvi vai neitrāli noskaņoti bijuši 59% iedzīvotāju, bet SKDS - eiro drīzāk vai pilnībā atbalsta 25%.

Lati un santīmi apgrozībā tika laisti 1993. gada 5. martā.

Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība"), uzrunājot Latvijas tautu Vecgada vakarā, novēlēja nākamajā, vēlēšanu gadā būt gudriem un atšķirt graudus no pelavām, kā arī strādāt pie tā, lai Latvija būtu vienotāka.

Valsts prezidents Andris Bērziņš gadu mijā novēl Latvijas tautai veiksmes un izdošanās piepildītu jauno gadu.

Pirmajos bankomātos jau pieejamas eiro banknotes.

"Nordea" bankas bankomātos jau no pusnakts pieejamas eiro banknotes. Sākotnēji iedzīvotāji varēs izņemt 10 un 50 nominālu banknotes, bet no 2.janvāra bankomāti pakāpeniski tiks papildināti arī ar 5 un 20 nominālu eiro valūtas banknotēm.

Eiropas valstu līderi apsveic Latviju ar pievienošanos eirozonai.

Premjers Valdis Dombovskis pirms pirmās eiro banknotes izņemšanas norādīja, ka 2014.gads ir vēsturisks gads. Viņš teica, ka esam piepildījuši vienu no tiem uzstādījumiem, ko noteicām pēc neakarības atgūšanas  - ciešāku integrācija Eiropas valstu saimē.

"Tā ir vēl viena iespēja valsts ekonomiskajam uzplaukumam, bet tā ir jāmāk izmantot. Tā nav garantija pati par sevi," teica Dombrovskis un norādīja, ka pievienošanās eirozonai ir svarīgs solis arī no ģeopolitiskā viedokļa.

Igaunijas premjers Andruss Ansips pirms pirmās eiro banknotes izņemšanas Latvijā teica runu latviešu valodā.

"Jaunais gads ir nojaucis valūtas mūri starp mums. Latvija kļūst par pilntiesīgu ekonomiskās zonas biedru. Laipni lūgta eirozonā," viņš teica.

Finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") pirms pirmās eiro banknotes izņemšanas norādīja, ka "esam ieguvuši ļoti spēcīgu instrumentu – eiro". Viņš pateicās visiem, kas palīdzējuši ieviest eiro Latvijā. "Tas  ko mēs esam sasnieguši, esam izdarījuši visu kopā  - valsts, pašvaldības un privātajā līmenī," viņš teica un atzina, ka Latvija var izdarīt ļoti lielus darbus.

Vilks arī acināja -  ja ir palikuši kādi pāris latiņi pāri, tad šis ir labs brīdis, lai nodarbotos ar labdarību.

Amatpersonas izņem pirmās 10 eiro banknotes.

Latvijas Bankas prezidenta uzruna, Latvijai pievienojoties eirozonai.

Iedzīvotāji Rīgā svin Jauno gadu un dalās novērojumos.

Iedzīvotāji stāsta par Jaunā gada svinēšanu Rīgā
00:00 / 01:45
Lejuplādēt

Ģimene no Vecumniekiem stāsta par savu jaunā gada apņemšanos.

Atvadoties no nacionālās valūtas, skatāma LTV dokumentālā filma par Latvijas latiem.

Sāk darboties arī naudas iemaksas automāti.

Benzīntanki vēl būs slēgti līdz aptuveni 3.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti