2013. gada 7 mēnešos eksports pieaudzis par 6%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kopumā 2013.gada janvārī - jūlijā eksporta apjomi ir par 6% lielāki nekā pirms gada. Apjomīgākie pieaugumi vērojami mašīnbūves produkcijas, kā arī lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta grupās, savukārt ievērojami sarucis ir metālu un to izstrādājumu eksports. Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu – ES valstīm eksports šajā laikā ir audzis par 7,3%, uz NVS valstīm – par 7,1%. Savukārt uz pārējām valstīm eksporta apjomi ir nedaudz sarukuši (-1,5%). Preču imports 2013. gada 7 mēnešos ir palicis pagājušā gada līmenī (+0,5%).

Ņemot vērā vājo ekonomisko situāciju ārējā vidē, kopumā gadā eksporta apjomu pieaugums būs mērenāks nekā 2012.gadā. Turpmāk eksporta paplašināšanās iespējas būs atkarīgas ne tikai no situācijas uzlabošanos ārējā vidē, bet galvenokārt no ražotāju konkurētspējas uzlabošanu.

2013.gada jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi eksports samazinājās par 1,8%. Iepriekšējā gada jūlijā eksports pieauga par 2,5%, bet 2011.gadā – samazinājās par 3,6%.

Šogad jūlijā ir samazinājies gandrīz visu preču grupu eksports, it īpaši satiksmes līdzekļu eksports, kā arī lauksaimniecības un pārtikas preču (galvenokārt graudaugu kultūru) eksports. Savukārt eksporta apjomi palielinājušies vienīgi minerālo produktu grupā (naftas produkti).

Pēc samazinājuma iepriekšējos mēnešos, preču importa apjomi mēneša laikā pieauga par 10,7%. Importa apjomu izaugsmi visbūtiskāk ietekmēja minerālo produktu, mašīnbūves produkcijas, kā arī ķīmiskās rūpniecības produkcijas apjomu pieaugumi.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi eksporta apjomi ir sarukuši par 2,4%, ko lielākoties noteica metālu un to izstrādājumu eksporta samazinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti