Panorāma

Kas notiek Ukrainas frontē un Bahmutā?

Panorāma

Panorāma

Latvijā sāk celt saules parkus un energostacijas

Sāk būvēt saules parkus un energostacijas

Šodien vairākas stundas elektrības cena biržā bija apaļa nulle, tāda pati situācija – arī rīt. Tas tādēļ, ka brīvdienās patēriņš ir zemāks, bet vietām Eiropā – saulainas dienas un daudz elektrības tiek saražots no saules enerģijas. Tieši elektrības cenu kritums ir viens no satraukuma iemesliem Latvijas saules parkos, arī topošajā saules energostacijā Zilupē, astoņu kilometrus no Latvijas–Krievijas robežas.

Uz paugura, kur agrāk, kā rokot zemi atklājies, vietējie izgāzuši atkritumus, drīzumā zilupiešiem tiks ražota zaļā enerģija. Uzņēmums "Saule Energy" šeit iegulda divus miljonus eiro. Izrēķināts, ka ir vērts, jo, piemēram, vasaras periodā, kad upes ir sausas un vējš pūš mazāk, elektroenerģijas trūkst.

"Pagājušā gada jūlijā tie bija 330 tūkstoši megavatstundas, kas bija deficīts tieši Latvijā. Ja mēs šeit mēnesī saražojam 500 megavatstundu, tādā vienkāršā matemātikā runājot, būtu jāuzbūvē 700 šādi parki, lai kompensētu šo deficītu," stāsta SIA "Saules Energy" valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme.

Šis ir pirmais no deviņiem parkiem, turklāt viens no mazākajiem, ko uzņēmums būvēs Latvijā. Pat ja pašvaldību būvvaldes ir atsaucīgas, jāpārvar arī citi šķēršļi. Piemēram, sagādāt materiālu, no kā uzbūvēt paneļus.

"Rūpnīcas, kas ražo komponentes, ir ļoti noslogotas. Pat varētu teikt, ka pārslogotas. Tā ir liela māksla noorganizēt savlaicīgu piegādi. Sarežģītākās komponentes, protams, ir invertori. Čipu problēma visā pasaulē. Jauni invertori ir sagaidāmi tikai šī gada beigās," skaidro SIA "Saules Energy" tehniskais direktors Gatis Lazda.

Industriālos saules parkus būvēs arī "Enefit Green", taču tie vēl ir izstrādes stadijā. Paralēli "Enefit" nodarbojas arī ar ko citu – mudina jau esošus uzņēmumus izbūvēt to teritorijās saules parkus pamatā savam patēriņam.   

"Tie uzņēmumi, kuriem pašiem ir pieejamas jaudas, viņiem ir daudz vieglāk uzbūvēt šos parkus. Ja mēs skatāmies uz industriālajiem parkiem, tur varētu būt atsevišķiem reģioniem problēmas, ņemot vērā, ka pieejamās jaudas ir ierobežotas," norāda SIA "Enefit" Biznesa klientu segmenta vadītājs Edgars Cvetkovs.

Kopš par rezervētajām jaudām piemēro maksu, ir atbrīvojies nedaudz jaudas, atzīst uzņēmumā "Sadales tīkls". Jāatzīmē, ka pavisam lielo saules parku veidotājiem jāgriežas pie uzņēmuma "Augstsprieguma tīkls".  

"Mēs redzam ļoti lielu intensitāti tieši uz parku realizāciju. Šī gada pirmajos piecos mēnešos mēs esam pieslēguši tīklā gan jaudu, gan skaita ziņā vairāk saules parku, un tie ir jau lielie saules parki, nekā vēsturiski kopā," uzsver AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

"Sadales tīklā" gan norāda, ka nostiprinās bažas, kur tiks likta saražotā enerģija, kad tā nebūs vajadzīga. Jo, ja īstenosies visi pieteiktie projekti, saulainākajās gada dienās būs pārprodukcija.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti