Medus vairs nav bērnības garša? Biškopji mēģina popularizēt medu jaunākai paaudzei

Gados jaunāki cilvēki uzturā mazāk lieto medu, secināts patērētāju pētījumā. Lai popularizētu un iepazīstinātu sabiedrību ar medus veidiem, pasaules bišu dienā Latvijā 20.maijā tiks atklāta informatīvā programma "Dabas spēks karotē medus". Par to Latvijas Radio stāstīja programmas iniciators, Latvijas biškopības biedrības Siguldas nodaļas vadītājs Jānis Kronbergs.

Apvienoto Nāciju organizācija rosināja 20.maiju noteikt par Pasaules bišu dienu, lai pievērstu uzmanību apputeksnētāju nozīmībai mūsu dabā un arī cilvēcei.

Latvijas biškopji jaunā programmā veicinās medus atpazīstamību
00:00 / 05:35
Lejuplādēt

Latvijā šogad pavasaris sākās vēlāk, tādēļ biškopji bija satraukušies, kā tas izvērtīsies. "Principā bitēm barības bija pietiekoši, līdz ar to bites jau ir sākušas lidot un vāc, ir jau pirmais nektārs," stāsta Jānis Kronbergs.

Šogad tika uzsākta informatīva programma, lai popularizētu un iepazīstinātu ar medu un tā daudzveidību.

"Pētot mūsu patērētājus, redzam, ka gados jaunāki patērētāji mazāk lieto medu ikdienas uzturā. Tam, protams, ir dažādi iemesli – vairāk lietojam gatavu pārtiku. 

Tajā pašā laikā, apmeklējot skolas un stāstot par medu, mēs redzam, ka bērniem šī interese ir," norādīja Kronbergs. 

Programmas mērķis ir noskaidrot, kā sasniegt dažādas auditorijas. Uzsvars likts uz jaunāko auditoriju, jo tā medus garša, kas ir bērnības garša, tā mums visiem paliek atmiņā, skaidroja Kronbergs. 

"Mēs redzam, ka patērētāju lielākā daļa pazīst dažādu ziedu medus, bet mums ir arī cita veida medus – viršu, griķu medus, kas atšķiras gan pēc krāsas, gan pēc garšas īpašībām. Mērķis ir skaidrot dažādos medus un iepazīstināt ar tiem," stāstīja biškopības biedrības pārstāvis.

Programmā tika izveidota interneta vietne "medus.lv", kurā iespējams aplūkot dažādas receptes, iepazīt medus veidus un uzzināt sev piemērotāko medus veidu. 

"Katram no mums ir iespējams nodefinēt tās garšas, kuras mums pašiem patīk un pēc šīm garšām atrast piemērotākos medus veidus –kuri būs tie medi, kas varētu būt man piemērotāki.

Tie ir pāris klikšķi mobilajā telefonā, un var redzēt sev ieteiktākos medus."

Jāizvēlas krāsa, kāda patīk, ja tam ir nozīme. Tālāk jāizvēlas, kāda garša ir aktuālāka –­ ziedu, augļu vai karameļu garša, varbūt arī žāvētu augļu garša. Par katru medus veidu varam uzzināt vairāk, te ir apraksti, ar ko medus labāk saderēs. Piemēram, kā var lietot medu pie brokastīm vai pamatēdieniem, uzkodās," skaidroja Kronbergs.

Liepu medu visefektīvāk esot ievākt galvaspilsētā, norādīja biškopības biedrības Siguldas nodaļas vadītājs. "Rīga ir ļoti bagāta ar liepu stādījumiem, liepas ir dažādas. Nektāru īpatsvars, kas bitei ir pieejams šajā periodā, ir liels. Bitei patīk lidot uz liepām.

Tāpat ir arī ar viršu medu rudens periodā. Ja bites ir ievestas ganībās tieši viršu laukā, tad arī citas kultūras tur apkārtnē, kur ir smilšains, iespējams, nezied, tātad bitei ir pieejams viena veida nektārs.

Bet gadās arī tā, ka zied liepa un blakus ir griķu lauks. Tad mums ir griķu-liepu medus.

Kampaņas laikā mēs arī biškopjus mācām, mēs visi mācāmies. Biškopjiem bieži vien ir dažādu ziedu medus, tāpēc mēs mācām, kā iegūt citu veidu medus un kā par šiem mediem stāstīt patērētājiem," stāstīja Kronbergs.

Pasaules bišu dienā tiek godinātas visa veida bites. "Atzīmējam praktiski visus apputeksnētājus, kas mums palīdz sagādāt, teiksim tā, katru trešo kumosu no pārtikas, kā pētnieki to ir novērtējuši.

Galvenais pasākums notiks Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Interesanti, ka tur būs arī stropiņš, kuru varēs arī aplūkot, redzēt, kā medus kārēs bites izskatās, ko viņas dara un kāds ir tas process stropā. Mēs stāstīsim arī par dažādām medus garšām, gribam vairāk sabiedrībā skaidrot to, kādi ir medus veidi un kā atrast sev gardāko," sacīja Kronbergs.

Šovasar notiks arī dažādi informatīvās programmas pasākumi, piemēram, medus dienas dravā, kad varēs ciemoties pie biškopjiem, skatīt, kā norit viņu darbs un iepazīt dažādas medus garšas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti