Pētnieks: Nebanku kreditēšanas nozare ir mainījusies regulējuma ietekmē

Kopš "ātro kredītu" laikiem Latvijas nebanku kreditēšanas nozare ir mainījusies, un tas noticis valsts regulējuma ietekmē, intervijā Latvijas Radio sacīja Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka.

Intervija ar Arni Sauku
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Sauka veica nozares iniciētu pētījumu par Latvijas nebanku patērētāju kreditēšanas attīstību. "Šī nozare ir būtiski mainījusies, ja salīdzinām ar "ātro kredītu" laiku. Tam pēc būtības ir vairāki iemesli, droši vien galvenais ir regulējuma maiņa," sacīja Sauka.

Viņš norādīja, ka regulējums bijis dažāds un tas arī ir mainījies. "Kopš 2019. gada regulējums ir tāds, ka, es nebaidīšos sacīt, nebanku patērētāju kreditēšanas nozari var pat pielīdzināt komercbankām, ja skatāmies uz to pakalpojumiem," sacīja Sauka.

Viņš atgādināja, ka sākotnēji "ātro kredītu" aizdevējiem bija milzīgi procenti un īsi termiņi. "Tagad procenti ir stipri tuvu kredītiem, ko dod bankas," viņš sacīja.

Savukārt uzņēmumi, kas nespēja tikt līdzi regulējumam, esot bankrotējuši.

Viņaprāt, Latvijā būtu jārunā par jaunu nozaru regulējumu: "Ja regulējums būtu laikus ieviests tajā nozarē, taksometru nozarē, platformās, tad, protams, tā situācija būtu bijusi citādāka."

Aizvien vēl gan patērētāji, kas vēršas pie nebanku kreditētājiem, atšķiras no banku klientiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti