Dienas ziņas

Atklāj Dienvidkurzemē pirmo grupu dzīvokļu māju

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Uzņēmēji parāda savus ražojumus valsts dienestiem

Munīcija bruņu caursišanai un simulācijas spēle paramediķiem – Latvijas uzņēmumi ražojumus piedāvā dienestiem

Vairāki desmiti uzņēmēju savas tehnoloģijas un produktus izrādīja valsts dienestiem cerībā uz sadarbības izveidi. Piedāvājumā ir gan dažādas programmatūras, kas var atvieglot darbu, gan Latvijā ražota šaujamieroču munīcija.

Vairāki desmiti Latvijas uzņēmumu piedāvā dažnedažādus veidus, kā uzlabot, pilnveidot vai atvieglot iekšējo dienestu darbu. Savus piedāvājumus viņi prezentē Iekšlietu ministrijas telpās; interese ir Valsts policijai, robežsardzei un citiem drošības dienestiem.

Vislielākā interese ir par uzņēmumiem, kas varētu uzlabot un papildināt jau esošas sistēmas, piemēram, uz robežas. To atklāja Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs: "Tā ir viedā robeža, kur mēs, analizējot visu citu valstu prakses, primāri lūkojamies uz šo pievienoto vērtību. Uz mākslīgo intelektu, uz to, kas spēj mācīties un atslogot dienesta darbu."

Iespējams, ar to varēs palīdzēt uzņēmums, kas veido programmatūras, kuras iemāca mākslīgajam intelektam atpazīt nepieciešamo no parastas videokameras. Spēj fiksēt gan to, cik daudz kravas auto šķērso kameru, gan arī daudz smalkākas lietas.

"Šajā ekrānā ir analītika, kas nosaka, vai cilvēkiem objektā ir uzvilkta drošības veste un ķivere, kas ir interesanti celtniecības organizācijām. Ir sejas atpazīšanas programma. Klienti ir dažādi: ir pašvaldības, ir komerciālas organizācijas," pastāstīja SIA "Luxriot" vadītājs Ainars Svirskis.

Vairāki uzņēmumi jau savu vārdu pierādījuši ārpus Latvijas. Tostarp vīri, kuri izveidoja videospēli, ko apmācībās aktīvi izmanto ASV armija.

"Tā ir izglītojoša spēle datorā, lai vingrinātos, kā glābt cilvēku dzīvības. Šobrīd jau lieto ASV armija, un tagad arī Latvijas armija kopā ar igauņu un vācu armiju ievieš mūsu risinājumu, lai apmācītu paramediķus," atklāja SIA "Exonicus" vadītājs Sandis Kondrāts.

Atsevišķus produktus dienesti gribētu iegādāties, bet pagaidām nav līdzekļu. Piemēram, Bolderājā ražotās motorlaivas. Tādas pērn nopirka Lietuvas robežsardze.

Izrādās, ka Latvijā ir arī šaujamieroču munīcijas ražotnes – pat vairākas. Lielajos munīciju iepirkumos izkonkurēt ārzemnieku zemās cenas izdodas reti, bet, kad nepieciešama specifiska munīcija specvienībām, pasūtījumi ir.

"Mēs esam taisījuši arī testus Aizsardzības ministrijā. Testus izgājām ar ļoti labiem rezultātiem. Mūsu produkcija ir par dārgu. Likumdošana paredz, ka nopērk lētāko. Galvenais noteicošais faktors ir cena," skaidroja SIA "Vladcom" pārstāvis Dmitrijs Kļešņins. Šo kaujas munīciju ražo Kalnciemā.

Bet cits uzņēmums munīciju ražo Ādažos. "Tā nebūs munīcija, ko patrulējošs policists nesās līdzi. Tās būs specvienības, kuras iet ar konkrētu uzdevumu. Ar konkrētu rīku – vai tā ir durvju atvēršana vai kādu dzīvo mērķu neitralizēšana. Ekspansīvā dzelzs lode. Tas ir ieejas cauruma lielums. Pēc tam fragmentējas. Iet dziļumā ar pamatķermeni. Šis būs vairāk, lai caursistu dažādas bruņas. Mašīnu apstādināšana," pastāstīja SIA "Dupleks" projektu vadītājs Andris Stīpnieks.

Latvijas uzņēmumi ražo pārvietojamas ūdens attīrīšanas stacijas, nakts redzamības kameras, mežiem un purviem piemērotus apavus, bezpilota lidaparātus, kuri neparādās signālu uztvērējos, un daudzus citus produktus.

Vairākums gan atzina, ka uzņēmējdarbība nebūtu iespējama, ja produktus nepiedāvātu ārzemēs. Galvenokārt lielie klienti ir ārpus Latvijas, un cīņa par zemāko cenu vietējos konkursos ir sīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti