Panorāma

Katoļu baznīca šokēta par priestera aizturēšanu; aicina ziņot

Panorāma

Panorāma

Lauksaimniekiem atbalsta saņemšanai būs "jāpiestrādā"

Lauksaimniekiem atbalsta saņemšanai jaunas prasības

Lai gan lauksaimnieku tiešajiem maksājumiem pieejamais Eiropas Savienības finansējums šogad būs 331 miljons eiro, biedrība "Zemnieku saeima" prognozē, ka būs lauksaimnieki, kas tiem nepieteiksies jauno prasību dēļ. Iespējams, atbalstam ar roku varētu atmest vecāka gadagājuma zemnieki, kam tehnoloģijas ir svešākas, vai saimnieki, kam nav laika, piemēram, fotografēt katru iekārtu vai lauku.

Bažas rada virkne jaunu prasību, kas ne tikai jāizpilda, bet pašiem jāpierāda, ka tās ir izpildītas. Piemēram, lietojot augu aizsardzības līdzekļus, jābūt iegādātām minerālmēslu izkliedēšanas iekārtām, kas katrā laukā jānofotografē. Tad varēs pretendēt uz papildu atbalstu.

"Iedomājaties – saimniecībās, kur ir 400–500 hektāri un 100 lauki, cik laika aizņem tās 100 bildes uzņemt. Jo katrā lauka malā operatoram ir jāapstājas un jāpārtrauc savs darbs," norādīja SIA "Ranpo" īpašnieks, lauksaimnieks Renārs Katkovskis.

Savukārt mazajām saimniecībām šādu iekārtu nemaz nav.

Jābildē būšot arī lauki, kur veikta minimālā augsnes apstrāde. Jaunie noteikumi stājas spēkā jau šobrīd, bet, piemēram, ziemāji iesēti jau iepriekš un līdz pat novadgrāvjiem. Jaunās prasības paredz, ka jāatstāj trīs metru joslu, kur nedrīkst lietot augu aizsardzības līdzekļus. Ir arī vēl daudz citu neskaidrību. 

"Slīpumos, kas ir lielāki par sešiem grādiem, iespējams, nāksies sēt ieslīpi. Tā paskatoties apkārt pauguraino reljefu, ieslīpi iesēt tās nogāznes nav iespējams. Jo vienkārši var traktoru apgāzt," sacīja lauksaimnieks.

Zemkopības ministrijā (ZM) kopumā gan pārmetumus par birokrātiskā sloga pieaugumu noraida.

"No tiešajiem maksājumiem atbalsts ir paredzēts 24 tiešo maksājumu atbalsta veidiem. Tātad ļoti daudz. Un tikai 2,5 ekoshēmu gadījumā būs papildu administratīvais slogs vai papildu informācijas prasības, kas būs vairāk nekā iepriekšējos gadus," skaidroja ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktors Zigmārs Ķikāns.

Lauku atbalsta dienestā skaidroja, ka ekoshēmas ir vienkārši jauns termins, kā tiek apzīmēts atbalsta veids. Visās reģionālajās pārvaldēs šobrīd aktīvi notiek gatavošanās zemnieku konsultēšanai par to, kā jārīkojas. Plānoti arī izbraukumi uz laukiem, bet pavisam mazos lauksaimniekus apzvanīs telefoniski. Pieteikšanās sāksies nākamās nedēļas beigās un ilgs līdz jūnija vidum.

"Ņemot vērā to, ka ir daudz šo jauno nosacījumu, mācīsies lauksaimnieki. Jāsaka, ka mācīsimies arī mēs procesā. Ļoti daudz pieteikumu tiks aizpildīti ļoti tuvu pēdējam datumam," atzina Lauku atbalsta dienesta direktora vietnieks Indulis Āboliņš.

Kopējā tendence gan ir tāda, ka to lauksaimnieku skaits, kas piesakās uz atbalstu, samazinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti