Liepājā 30 sievietēm darbu nodrošina skandināvu dizaina mēbeļu ražotājs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Darbu 30 sievietēm Liepājā nodrošina dāņu dizaina mēbeļu ražotājs. Uzņēmums SIA "KVIST" nu jau vairākus gadus darbojas Liepājas Vecās ostmalas biznesa parkā. Uzņēmumā ražo augsta līmeņa dizaina mēbeles, sievietes krēslu sēžamo daļu tin ar rokām no kartona šņorēm. Uzņēmumā darbu atradušas dažādu profesiju pārstāves, arī kāda sieviete, kura agrāk strādājusi bankā. 

Liepājā 30 sievietēm darbu nodrošina skandināvu dizaina mēbeļu ražotājs
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Rokas zib tik lielā ātrumā, ka grūti pat aptvert, kā iespējams panākt šādu meistarību, taču sievietes stāsta, ka dažu nedēļu laikā prasmes var apgūt. Sievietēm rokās ir cimdi, aptīti saišu stiprinājumi, lai darba procesā neciestu locītavas, par savu pieredzi mēbeļu ražošanas uzņēmumā stāsta Laura Bušnevice.

"Es šeit strādāju no pašiem pirmsākumiem, martā palika divi gadi. Darbs nav viegls, bet patīkams; jebkurš darbiņš ir ar garoziņu. Mans darbs nav saistīts ar šo, pirms tam strādāju bankā Liepājas filiālē, mūsu filiāli 2020. gadā slēdza, es paliku bez darba, un tā sakrita, ka dibinājās "KVIST" – nācu mēģināt," atklāj Bušnevice.

Laura Bušnevice, skandināvu dizaina mēbeļu uzņēmuma SIA Kvist darbiniece
Laura Bušnevice, skandināvu dizaina mēbeļu uzņēmuma SIA Kvist darbiniece

Sieviete stāsta, ka nodrošināti labi darba apstākļi, ir veselības apdrošināšana, kas vieš drošības sajūtu.

Dina Žvagiņa agrāk strādājusi ziepju ražotnē, tagad pārkvalificējusies un prasmīgi pin krēslus. Viņa stāsta, cik izturīgas ir papīra auklas.

"Tas ir kartons, ja attin vaļā, papīrs, tik blīvs, ka nevar sagriezt. Man kolēģei no Mālpils ir tāds krēsls mājās. Viņa stāsta, ka krēsls ir gan mircis, gan žuvis, bet nekas tam nenotiek," saka Žvagiņa.

Uzņēmums darbību Latvijā uzsāka 2011. gadā, atklājot ražotni Mālpilī, Liepājā darbība paplašināta un uzņēmums sāka darboties 2021. gadā,  stāsta SIA "KVIST" Struktūrvienības vadītājs Ingus Palapis. Kopumā uzņēmumā strādā vairāk nekā 700 darbinieku, vairāki desmiti Liepājā.

"Varētu teikt, ka Mālpilī ir "smagā artilērija", jo krēsli tiek veidoti no nulles. Pie mums ienāk vai nu kokskaida vai apaļkoki, no kā sākam veidot materiālus, pašu materiālu, rāmjus. Liepāja ir izveidota specifiski, vienam novirzienam, tikām izveidoti kā pīšanas departaments. Pīšana ir beigu posms, kad mēs rāmim pievienojam pītās sēdītes, iepakojam un nosūtam klientam," skaidro Palapis.

Kā stāsta uzņēmuma pārstāvis, iemesli, kāpēc ražotnei izvēlēta Liepāja, ir vairāki – gan loģistikas iespējas un ostas tuvums, gan darbaspēks. Izrādījies, ka sievietes šajā darbā ir stiprākas.

"Tieši šajā uzņēmumā, kas saistīts ar krēslu pīšanu. Mums ir bijuši pinēji, bet ne uz ilgu laiku, sievietēm ir dots talants no dabas, ka šo darbu varat izdarīt kvalitatīvi, vīriešiem diemžēl tas neizdodas," stāsta Palapis.

Uzņēmums "KVIST" strādā, izpildot citu pasūtījumus, tas nav viņu pašu zīmols, skaidro Ingus Palapis. Liepājā saražotie krēsli nonāk dažādās pasaules vietās. Tie ir augstvērtīgi dizaina krēsli, kam ir savas tradīcijas Skandināvijas valstīs.

"Mēs esam partneri klientiem, viņi nāk pie mums ar savām idejām, dizainiem, mēs idejas realizējam dzīvē. Mums ir vieglāk pateikt, kur mūsu krēslu nav. Lielākā daļa paliek Skandināvijā, bet tiek sūtīti arī uz Ķīnu un citām valstīm," norāda Palapis.

Pirmajā gadā Liepājā saražoja vairāk nekā 10 000 krēslu, tad pērn jau vairāk nekā 35 tūkstošus. Kopumā uzņēmumā strādā 36 cilvēki, 30 no tiem ir pinējas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti