Dienas ziņas

Maskēšanās tīkli Ukrainai jāpin precīzāk

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Bezdarba rādītāji Latvijā februārī 7%

Faktiskā bezdarba līmenis februārī pieaudzis līdz 7%, reģistrētā – saglabājies 6,3% apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2023. gada februārī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 7%, un salīdzinājumā ar janvāri tas ir pieaudzis par 0,1 procentpunktu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darbaspēka apsekojuma dati.

Vīriešu bezdarba līmenis februārī pieauga par 0,1 procentpunktu līdz 9,1%, taču sieviešu saglabājās nemainīgs – 4,9%.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,3%, un kopš janvāra tas ir saglabājies nemainīgs.

Salīdzinot ar 2022. gada februāri, faktiskā bezdarba līmenis ir samazinājies par 0,3 procentpunktiem, reģistrētā – par 0,5 procentpunktiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

2023. gada februārī Latvijā bija 66,5 tūkstoši bezdarbnieku (23,4 tūkstoši sieviešu un 43,1 tūkstotis vīriešu), kas ir par 0,6 tūkstošiem vairāk nekā janvārī, bet par 1,8 tūkstošiem mazāk nekā 2022. gada februārī. Gan sieviešu, gan vīriešu bezdarbnieku skaits mēneša laikā ir palielinājies par 0,3 tūkstošiem.

"Luminor" bankas ekonomists Pēteris Strautiņš norādīja – jau gadu bezdarba datos neparādās nekas jauns. Un arī turpmāk šī gada ietvaros netiek prognozēti nekādi satricinājumi. Atskaitot dažas nozares, kurās tendences pasaulē norāda uz pieprasījuma kritumu.

"Jau šobrīd ir zināms, ka kokzāģētavas vienkārši pietur cilvēkus, kuriem šobrīd īsti nav ko darīt, ar domu, ka vēlāk viņus būtu grūti dabūt atpakaļ. (..) Bet nav izslēgts, ka kaut kādā brīdī atsevišķos reģionos Latvijā bezdarbs pieaugs, bet tas nenozīmē, ka mums būs kaut kāds ļoti izteikts bezdarba pieaugums valstī kopumā vienkārši ir reģionāli riski," sprieda ekonomists.

Strautiņš straujāku ekonomikas attīstību šogad prognozē Rīgai, kur pārsvarā ir pakalpojumu ekonomika. Pakalpojumos un pakalpojumu eksportā prognozes pašlaik ir cerīgas

Reģistrētā bezdarba līmenis NVA tiek aprēķināts, izmantojot aģentūras rīcībā esošos datus par reģistrētiem bezdarbniekiem un CSP sniegtos datus par ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem (nodarbinātie un bezdarbnieki) darbspējas vecumā. Faktiskā bezdarba līmenim izmanto apsekojuma nekoriģētus ikmēneša novērtējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti