Uzņēmumi: Pēc gāzes tirgus atvēršanas piegādātāju mainījušas līdz 10% mājsaimniecību

Cik aktīvi klienti izmantojuši no 1. maija atvērtā tirgus iespējas izvēlēties un mainīt dabasgāzes piegādātāju? Tirgus dalībnieki lēsa, ka piegādātāju mainījuši ap 5–10% mājsaimniecību. Gāzes piegādes uzņēmumi situāciju vērtē pozitīvi un sagaida, ka augstāka dinamika būs, tuvojoties rudenim un kārtējai apkures sezonai. 

Uzņēmumi: Pēc gāzes tirgus atvēršanas piegādātāju mainījušas līdz 10% mājsaimniecību
00:00 / 04:11
Lejuplādēt

Latvijā dabasgāzi izmanto vairāk nekā 370 000 mājsaimniecību. Lielākoties ēdiena gatavošanai, bet vērā ņemams skaits patērētāju gāzi lieto mājokļa apkurei. Gandrīz 360 000 mājsaimniecību bijuši "Latvijas gāzes" klienti.

Atvērtajā dabasgāzes tirgū mājsaimniecībām gāzes piegādi piedāvā trīs uzņēmumi.

"Latvijas gāze" turpina klientiem nodrošināt dabasgāzes piegādi universālā pakalpojuma ietvaros par tirgus cenu, kas fiksēta sešus mēnešus - līdz novembrim. Salīdzinot ar iepriekš regulēto tarifu, pašlaik izmaksas par gāzi ēdiena gatavošanai mazinājušās par 37%, bet apkurināšanai ar gāzi - par 24%. Līdz ar gāzes tirgus atvēršanu citu komersantu izvēlējušies ap 2% klientu, izriet no "Latvijas gāzes" Mājsaimniecību departamenta vadītājas Dianas Tivčas teiktā.

"Mēs tajā pat laikā redzam, ka plūsma jaunu pieteikumu slēgšanai ir nemainīgā līmenī, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem. Mēs arī jūtam klientu atgriešanos no citiem tirgotājiem. Tāpēc var teikt, ka klientu skaita izmaiņas ir prognozētajā līmenī un arī no savas puses mēs aktīvi strādājam pie papildu piedāvājumu izstrādes. Tā kustība nav būtiska, bet ar to rēķinājāmies, jo tas tomēr ir brīvais tirgus," sacīja "Latvijas gāzes" pārstāve.

Konkurences iespaidā par cenas mazināšanos jau šajos dažos mēnešos runā arī pārējie gāzes piegādātāji mājsaimniecībām.

Igaunijas uzņēmuma "Eesti Gaas" meitaskompānija "Elenger" dabasgāzes tirgū mājsaimniecībām savu tarifu piedāvājumu izteica aprīlī un pirmos līgumus ar klientiem noslēdza no maija. Pašlaik "Elenger" līgumus par dabasgāzes piegādi noslēdzis ar apmēram 2000 mājsaimniecību. Lielākoties tie ir mājokļi, kur dabasgāzi izmanto apkurei, bet arī ēst gatavošanai, stāstīja "Elenger" valdes priekšsēdētājs Dāvis Skulte.

"Mēs to vērtējam kā labāku rezultātu nekā bijām paredzējuši. Mēs tomēr esam jauns un plašākai sabiedrībai nezināms spēlētājs. Galvenais, kāpēc dabasgāzes tirgus ir atvērts, ir izvēles iespējas un cenas arī jau veidojas atbilstoši tirgus situācijai. Klientiem, kuri izvēlējušies elastīgo plānu, esam jau divreiz samazinājuši cenas - gan no maija, gan no jūnija, līdzīgi esam jau noteikuši arī jūlijā. Tas ir tā, kā tam jābūt - tirgus darbībā," sacīja Skulte.

Uzņēmums apņēmies ar laiku kļūt par nišas līderi pēc piegādātās gāzes apjoma. Koncentrējoties uz gāzes piegādi apkurei, tas gan nenozīmē klientu skaita rekordus, piebilda Skulte.

Par tirgus daļas audzēšanu par 20 līdz 30% runā arī trešais uzņēmums, kas piegādā dabasgāzi mājsaimniecībām - "Latvenergo". Tas šo pakalpojumu jau kopš 2019. gada nodrošina ar zīmolu "Elektrum". Uzņēmuma klientu skaits mājsaimniecību vidū vēl pērn gada beigās bija ap 20 000, bet pašlaik sasniedzis gandrīz 40 000 mājsaimniecību. Tas nozīmē, ka apkures segmentā gandrīz katra piektā mājsaimniecība gāzi pirkusi no "Elektrum", stāstīja "Latvenergo" pārdošanas vadītājs Uldis Mucinieks.

"Tas, ko varam teikt, noslēdzoties aktīvākajai tirgus atvēršanās fāzei, ka aktivitāte bija mazliet zemāka nekā tirgus dalībnieki to gaidīja.

Atļautos domāt, ka tirgotāju nomainīja ap 5 līdz 10% klientu. Lielāka aktivitāte noteikti bijusi apkures segmentā, jo tur klientu interese par dažādu cenu piedāvājumiem apkures rēķiniem ir dabiski daudz augstāka nekā tur, kur dabasgāzi izmanto tikai virtuvēm," norādīja Mucinieks.

Uzņēmumi prognozēja, ka atkal lielāks intereses vilnis par dabasgāzes cenām un iespējamu piegādātāja maiņu būs tuvāk rudenim un nākamajai apkures sezonai.

Nozarē arī sagaida konkurences palielināšanos, gāzes piegādi mājsaimniecībām sākot piedāvāt vēl kādam uzņēmumam. Šādu iespējamību iepriekš vērtējis uzņēmums "Virši-A". Lielāka konkurence nozīmētu ieguvumu patērētājiem, sagaidot izdevīgāku dabasgāzes cenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti