Panorāma

Krieviju apsūdz par sabotāžas "spoku kuģiem" Ziemeļjūrā

Panorāma

E. Levits atkārtoti kandidēs uz Valsts prezidenta amatu

ES cenšas panākt Ukrainas graudu importa atjaunošanu

ES cenšas panākt Ukrainas graudu importa atjaunošanu

Vispirms Polija un Ungārija, tad arī Slovākija un trešdien arī Bulgārija paziņoja, ka vienpusēji aptur graudu un citu pārtikas produktu importu no Ukrainas, lai aizsargātu savus lauksaimniekus. Šie ierobežojumu pārkāpj Eiropas Savienības tiesību aktus, un šo lēmumu kritizēja gan Kijiva, gan Brisele.

Trešdien notika Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska sarunas ar Bulgārijas, Ungārijas, Polijas, Rumānijas un Slovākijas tirdzniecības ministriem. Polija ir piekritusi atsākt Ukrainas graudu tranzītu jau šonakt.

Polija gāja tālāk par citām valstīm, aizliedzot arī Ukrainas graudu tranzītu caur savu teritoriju.

Piemēram, Ukrainas kviešu imports Polijā pieaudzis 200 reizes – no 2800 tonnām 2021. gadā līdz 500 000 tonnu pagājušajā gadā.

Eiropas Savienība gatavo 100 miljonus eiro kompensāciju lauksaimniekiem šajās piecās valstīs, kas robežojas ar Ukrainu.

Ukraina solījusi nodrošināt, ka eksportētāji ievēro jaunos noteikumus – lai graudi iet tranzītā, nevis paliek Centrāleiropā, kas kļuva par tranzīta valstīm Ukrainas graudiem, kurus nevarēja eksportēt pa jūru Krievijas iebrukuma dēļ.

Lai palīdzētu Ukrainai eksportēt kukurūzu, kviešus, saulespuķu un rapšu sēklas tālāk uz trešajām valstīm, Eiropa vēlas palīdzēt samazināt loģistikas izmaksas, kas šobrīd veido ap 40% no graudu cenas.

Brisele varētu piešķirt papildu finansējumu tā sauktajiem solidaritātes koridoriem, kas izveidoti Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportam pa sauszemi.

Ukraina, pārdodot graudus un citu produktus, nopelnījusi 26 miljardus eiro, trešdien skaidroja EK pārstāvis, un tas ir labs atbalsts kara nomocītajai valstij.

Taču Eiropas tirgū radusies pārprodukcija, un graudu cenu sabrukums ir smagi skāris vietējos Eiropas lauksaimniekus.

Tas rada akūtu politisku problēmu, it sevišķi Polijas valdošajai partijai "Likums un taisnīgums", kas kopš Krievijas uzbrukuma sākuma bijusi viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām. Taču pusgadu pirms vēlēšanām tai tagad ir svarīgs lauku vēlētāju atbalsts.

KONTEKSTS:

Pagājušajā mēnesī Polija un četras citas Centrāleiropas valstis lūdza Eiropas Savienības palīdzību, lai novērstu Ukrainas lēto graudu ietekmi.

Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma Ukrainā, kas sākās 2022. gada 24. februārī pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles, Ukrainas graudu un citas produkcijas eksports caur ostām bija apgrūtināts, tika meklēt citi alternatīvie ceļi.

Ukrainas graudu eksports turpinājās caur Eiropas Savienību tranzītā uz citām valstīm, taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus un Polijas lauksaimniecības ministra atkāpšanos.

Pērn arī tika panākta vienošanās par Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām, kas kopš jūlija ļāvusi eksportēt vairāk nekā 27 miljonus tonnu graudu un lauksaimniecības produktu. Vienošanās jau divreiz pagarināta, taču Krievija tagad izvirza prasības Rietumiem Ukrainas graudu eksporta vienošanās pagarināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti