Lauksaimnieki aicina izsludināt ārkārtējo situāciju piena nozarē un prasa piena produktu intervenci

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Piena nozares darba grupa nolēma aicināt valdību nekavējoties izsludināt ārkārtas stāvokli Latvijas piensaimniecības nozarē ilgstoša piena iepirkumu cenu krituma dēļ un valstij īstenot intervenci piena produktu tirgū.

LOSP paziņojumā medijiem norādīja, ka jau kopš februāra "piena ražotāji ir spiesti strādāt zem pašizmaksas".

"Šāda situācija, kas turpinās jau vairākus mēnešus, Latvijas piena ražotājiem ir nepanesama, turklāt daudziem šādos apstākļos nav izredžu izdzīvot," norādīja LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.

"Piena iepirkuma cenu dramatiskais un ilgstošais kritums jau ir nesis milzīgu triecienu piena ražotājiem, un šādos apstākļos ilgstoši nav iespējams strādāt. Šā brīža krīze piena nozarē apdraud nozares turpmāko pastāvēšanu Latvijā," pauda Gūtmanis.

Piena cenu dinamika
Piena cenu dinamika

Savukārt sarunā ar Latvijas Radio Guntis Gūtmanis norādīja, ka pašlaik piena iepirkumu cenas nesedz to ražošanas pašizmaksas  -

šomēnes vidējā cena ir aptuveni 34 centi par litru, bet piensaimnieki lēš, ka viena litra pašizmaksa ir aptuveni 40 centi.

Februārī vēl bija cerība saņemt palīdzību no ES budžeta, vai bija cerības, ka nozarē situācija uzlabosies, taču jau 4 mēnešus ir tik slikti, ka to nevar izturēt,  uzsvēra Gūtmanis.

Viņš sacīja, ka nevar prognozēt, cik daudzi piensaimnieki nolems pārtraukt darbību šajā nozarē, ja nesaņems palīdzību, taču "vienā brīdī liela daļa nolems taisīties ciet".

Guntis Gūtmanis: Par aicinājumu izsludināt ārkārtējo situāciju piensaimniecībā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Piensaimnieki aicina valdību rīkoties, jo negrib, "lai paliekam bez piena apgādes", sacīja Gūtmanis.

Piensaimnieki aicina valdību lemt par pasākumiem, lai ilgtermiņā saglabātu piena nozari Latvijā.

LOSP dalīborganizāciju biedri, piena ražotāji aicina bez kavēšanās izsludināt ārkārtas stāvokli piensaimniecībā un atcelt nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu 2023. gadā piena ražošanas saimniecībām. Tāpat lauksaimnieki aicina valdību izveidot institūciju – "Pārtikas regulatoru", kas noteiktu uzcenojuma ierobežojumus un godīgu konkurenci starp produkta ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju.

Piensaimnieki arī prasa noteikt prasības tirgotājiem veikalos nodalīt atsevišķus plauktus, stendus Latvijas pārtikas produktiem – izceļot Latviju kā ražotājvalsti ar skaidriem apzīmējumiem.

Savukārt piena produktu iepakojumam aicina ieviest prasību izvietot norādi par uzcenojuma sadalījumu starp produkta ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju.

LOSP arī aicina izskatīt iespēju maksāt kompensācijas par piena ražošanas saimniecību likvidāciju.

Piensaimnieki rosina arī veikt piena produktu intervenci no valsts puses un turpināt valsts atbalstu piena ražotājiem par elektroenerģijas cenas sadārdzinājumu.

LOSP arī uzsvēra, ka "piena nozare nodrošina darbavietas reģionos, nodokļu iemaksas valsts budžetā, Latvijas reģionu un ainavu uzturēšanu un vides saglabāšanu, kā arī vietējā produkta pieejamību Latvijas iedzīvotājiem".

KONTEKSTS:

Krīzi piena nozarē izraisīja iepirkuma cenas straujš kritums – no aptuveni 50 centiem cena par litru piena nokritusies līdz vidēji 35 centiem. Galvenais cenas krituma iemesls esot piena pārprodukcija Eiropā un pieprasījuma krišanās.  

Aizvadītajā gadā 400 piena lopkopības saimniecības pārtrauca savu darbību. Šogad piedzīvotais svaigpiena iepirkuma cenu kritums liek šo smago lēmumu pieņemt arvien vairāk saimniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti