«Latvijas pasta» apgrozījums pērn sarucis par 5,1%; gūta 2,2 miljonu eiro peļņa

Valsts AS "Latvijas pasts" 2022. gadā strādāja ar 100 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 5,1% mazāks nekā iepriekšējā gadā. Pasta pakalpojums sniedzējs aizvadīto gadu noslēdzis ar 2,2 miljonu eiro peļņu. Salīdzinājumam: 2021. gadā uzņēmums strādāja ar 1,2 miljonu eiro zaudējumiem, liecina "Latvijas pasta" 2022. gada revidētais pārskats.

Aizvadītajā gadā uzņēmuma neto peļņa sasniedza 2,2 miljonus eiro, savukārt apgrozījums samazinājies par 5,1%. "Latvijas pasts" 2021. gadā apgrozīja 105,35 miljonus eiro, kas bija vēsturiski augstākais rādītājs, un strādāja ar 1,2 miljonu eiro zaudējumiem. 

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā un agresorvalstij noteiktajām sankcijām novērojams straujš sūtījumu apjoma kritums vairākās pakalpojumu grupās. Īpaši ietekmētas pārrobežu sūtījumu plūsmas ar karā iesaistītajām valstīm.

Darbību ietekmēja arī no 2021. gada 1. jūlija Eiropas Savienībā noteiktā atmuitošanas kārtība un nodokļa maksājumi trešo valstu sūtījumiem jau no pirmā centa. Arvien vairāk pieaug digitālo sūtījumu īpatsvars un samazinās universālā pasta pakalpojumu apjoms.

"Latvijas pasts" pērn palielināja ieņēmumus kravu pārvadājumos un pasta sūtījumu tranzīta pakalpojumu sniegšanā.

Lielākais gūto ieņēmumu samazinājums ir universālajam pasta pakalpojumam (UPP).

Lielākais kritums UPP ieņēmumiem vērojams saistībā ar vēstuļu korespondences sūtījumu piegādi gan iekšzemes sūtījumu segmentā, gan arī attiecībā uz sūtījumiem, ko "Latvijas pasts" nogādā ārpus Latvijas un kas no ārvalstīm tiek piegādāti adresātiem Latvijā.

Uzņēmums to skaidro ar ārēju faktoru ietekmi – gan ar tehnoloģiju attīstību un arvien lielāku digitalizāciju, kas samazina  juridisko personu sūtījumu skaitu, gan fizisko personu pirktspējas samazināšanos.

Transporta izmaksu pieaugums 2022. gadā sasniedza 1 miljonu eiro. Salīdzinot ar 2021. gada rādītājiem, šīs izmaksas palielinājušās par 1,4 miljoniem eiro.

Pērn uzņēmums investēja 3,1 miljonu eiro – tika paplašināts pakomātu tīkls.

No 2022. gada augusta līdz decembra beigām "Latvijas pasts" izvietoja gandrīz 40 āra pakomātus un līdz šī gada beigām plāno iegādāties vismaz 120 jaunus pakomātus.

Šogad uzņēmums ir iegādājies 105 jaunus elektrovelosipēdus un 340 jaunas automašīnas.

Plānots šogad izveidot saules paneļu parku ar kopējo jaudu 110 kW un iegādāties kravas furgonus. Daļa no tiem būs elektroauto, kas tiks izmantoti pasta sūtījumu piegādei. Tāpat no šī gada pieejama mobilā lietotne "Latvijas Pasts Pay".

"Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 2700 darbinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti