Saeimā spriež par bērnu kopšanas pabalstu celšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai veicinātu dzimstību, vajadzētu celt bērnu kopšanas pabalstu, piesaistot to reālai ekonomiskajai situācijai. Šo jautājumu apsprieda Saeimas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēdē.

Saeimā spriež par bērnu kopšanas pabalstu celšanu
00:00 / 03:16
Lejuplādēt

Saeimas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijā tiek skatīta Tautas ataudzes stratēģija "Ģimene – Latvija – 2030 (2050)", ko plānots virzīt pieņemšanai kā politisko dokumentu. Bērnu kopšanas pabalsta celšana ir viens no tajā iekļautiem pasākumiem dzimstības uzlabošanai.

Viens no stratēģijas radītājiem Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) aicina politiķus novērst sociālo nevienlīdzību, kas saistīta ar to, ka, izlemjot par bērna nākšanu pasaulē, vecāki zaudē ievērojumu savu ienākumu daļu. "Tas, ko ir nepieciešams izdarīt, šobrīd esošā bāzes vērtības jeb bērna kopšanas pabalsta palielināšana, lai mēs tuvotos kaut cik pienācīgam līmenim ienākumu atvietojamībai no iepriekšējās bruto algas. Un arī tiek piedāvāts kopā ar ekspertiem izstrādāts modelis, lai tas atbilst ekonomiskai situācijai, nevis ir balstīts uz politisko lēmumu," sacīja Parādnieks.

Pašlaik bērna kopšanas pabalsts ir 171 eiro. Un tas nav mainījies kopš 2012. gada.

Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisija priekšsēdētājs Jānis Grasbergs (Nacionālā apvienība) uzskata, ka pienācis laiks situāciju labot: "Mums samazinās bērnu skaits, un mainās arī saņēmēju skaits. (..) Mēs domātu par to, kā mēs ar šiem naudas līdzekļiem nodrošinām vēl lielāku drošību. Nevis to pārdalām kaut kādiem mistiskiem vai kaut kādiem ne tik veicinošiem pasākumiem."

Sākumā tiek piedāvāts bērna kopšanas pabalstu celt līdz 300 eiro, kas pusotra gada griezumā prasītu papildus 34 miljonus eiro. Tad nākamajos gados kāpums varētu būt līdz 400 un līdz 500 eiro.

To, ka pabalsts ir jāceļ, atzina arī Labklājības ministrija, kurai Ministru kabinets uzdevis līdz augustam izstrādāt informatīvo ziņojumu bērnu pabalsta izmainīšanai, par tā piesaisti noteiktam ekonomiskajam rādītājam un pārskatīšanu katru gadu.

"Mums ir ielikts darba plānā uzdevums izvērtēt to, kā konkrēti bērnu kopšanas pabalsts seko līdzi sociāli ekonomiskajām izmaiņām. Ir skaidrs, ka tanī brīdī, kad šo pabalstu ieviesa, tam bija pavisam cita monetāra vērtība nekā patlaban. Un mums arī uzdots izstrādāt mehānismu, kādā šis pabalsts augtu līdzi tam, ja mainās situācija," pastāstīja labklājības ministres ārštata padomniece bērnu tiesību politikas jautājumos Līga Āboliņa.

Nākamajās sēdēs apakškomisija turpinās apspriest Tautas ataudzes stratēģiju un tajā iekļauto pasākumu realizācijai nepieciešamo finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti