Dienas ziņas

Sestdien – Lielā talka!

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Pierobežā plāno būvēt saules paneļu parku

Austrumu pierobežā plāno būvēt saules paneļu parku

Latgalē tiek īstenots viens no vērienīgākajiem saules paneļu projektiem ar 400 megavatu jaudu. Privātais uzņēmums, ieguldot vairākus simtus miljonus eiro, darbus plāno pabeigt trīs gadu laikā, bet elektrību pašā Latvijas–Krievijas pierobežā varētu sākt ražot jau ātrāk.

No Balvu novada zemnieku saimniecības "Kotiņi" teritorijas paceļas helikopters, kas aprīkots ar īpašām iekārtām, lai veiktu saimniecības lauku ortofoto uzņemšanu. Tā nepieciešama topogrāfijas plāna izstrādei iecerētajam saules paneļu parkam. Plānots, ka parka izbūvi varētu sākt nākamgad.

"Pēc lidojuma materiāla saņemšanas mēs varēsim konkrētāk apzināt saules elektrostacijas, saules paneļu parku apbūves laukumus un trašu līnijas diezgan precīzi. Tādējādi varēsim uzsākt jau precīzu projektēšanu," pastāstīja SIA "PurpleGreen Energy B" projekta vadītājs Juris Ģērmanis.

Saules paneļu parks tiks izbūvēts vairākos laukumos 1200 hektāru platībā uz lauksaimniecības zemēm, ko iznomājis zemnieku saimniecības "Kotiņi" īpašnieks Aldis Ločmelis. Kopumā zemnieku saimniecība pašā Latvijas–Krievijas pierobežā apsaimnieko aptuveni 4,5 tūkstošus hektārus lauksaimniecības zemes. Arī uz iznomātajiem laukiem līdz šim audzēti graudaugi un pākšaugi.

"Es ceru arī, ka mēs tajās rindstarpās novāksim un kaut kas būs arī ar aitām saistīts. Tā lauksaimniecības zeme nebūs galīgi tā nosviesta malā. Ja slikts gads kaut kad lauksaimniecībā būs, tad mūs varēs uzturēt tās naudiņas, kas ir no zemes nomas," sacīja Ločmelis.

Izvēle būvēt saules paneļu parku uz zemnieku saimniecības "Kotiņi" iznomātajām zemēm ir tādēļ, ka gar tām stiepjas augstsprieguma elektrolīnija, kas savienota ar Krieviju. 

"Apakšstacijas pieslēgums paredzēts ir pie 330 kilovoltu līnijas, kura ieiet no Latvijas Krievijā, bet, izbūvējot mūsu jauno apakšstaciju, paredzēts šo līniju pārtraukt un atslēgt Krieviju, no Krievijas desinhronizēties. Šī apakšstacija varētu būt pirmā jau uz Eiropas pusi, uz Latvijas pusi, un saules parkos saražoto elektroenerģiju tad novadīt jau uz Latvijas pusi tikai un vienīgi," pastāstīja Ģērmanis.

Šis saules paneļu parks varētu kļūt par lielāko šāda veida parku ne vien Latgalē, bet visā Latvijā, norādīja projekta realizētāji. "Ņemot vērā parka projekta lielumu, kas ir 400 megavati, tas ir ļoti, ļoti liels. Salīdzinot – līdzvērtīgs Rīgas hidroelektrostacijas nominālajai jaudai. Tas varētu kaut kādā veidā kā smagsvars ietekmēt elektroenerģijas cenu valstiski vai biržas ziņā," pauda Ģērmanis.

Projekts saskaņots ar "Augstsprieguma tīkliem", kur apstiprināja, ka 2025. gadā Latvija atslēgsies no Krievijas augstsprieguma elektrības līnijām. Tikmēr privātā uzņēmuma "PurpleGreen Energy B" investīciju apjoms varētu būt mērāms vairākos simtos miljonu eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti