Dobeles Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis vērtē šī gada ābolu kvalitāti un ražu 12 hektāru plašajā laukā, kurā aug vairāk nekā 1500 ābolu šķirņu.
"Laba raža, jo lielākajā daļā Latvijas tas aukstums un salnas neskādēja. Sliktāk, protams, ir Latvijas austrumu daļā, kur bija aukstums pavasarī tieši pirms ziedēšanas," stāsta Rubauskis.
Lai arī raža ir laba, Latvijas ābolu audzētāji sūrojas par sīvo konkurences cīņu ar ārzemju produkciju.
"Latvijā tiek ievesti no Polijas, var teikt, tādi otrās, trešās šķiras āboli. To, ko viņi nespēj realizēt uz rietumiem, uz dienvidiem no sevis, to viņi pārdod par lētu cenu. Bieži vien tā diemžēl ir tāda utilizācijas cena, kurai klāt nāk tikai transportu izdevumi, līdz ar to Latvijas pircējs – "O, jā, polis izaudzē tik lēti…" Polis vienkārši atveda uz miskasti," vērtē Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers.
Šobrīd, kad ir ābolu ražas laiks, to cena ir zema. Nereti ceļu malās redzami kastēs saliktie augļi, lai ņemtu par brīvu vai arī tīmekļu vietnēs tos pārdod par pāris centiem kilogramā.
Tikmēr šķirnes ābolu audzētāji kvalitatīvus un labus deserta ābolus pārdod par vienu līdz diviem eiro kilogramā.
Problēmas sagādā tas, ka veikalos importa āboli nereti tiek melīgi norādīti kā Latvijā audzēti.
"Zem Latvijas ābolu vārdā tiek tiek tirgoti arī ne Latvijas āboli. Normāli būtu tādiem Latvijā audzētajiem nepārstrādātiem produktiem, kas netiek pārstrādāti, lai viņiem būtu arī izsekojamība līdz audzētājam, līdz saimniecībai. Tātad uz katra iesaiņojuma būtu marķējums ar konkrēto saimniecību," teic Zilvers.
Latvijas Augļkopju asociācija norāda, ka Latvijā ir tik daudz platību ar āboliem, ka, ja tos atbilstoši visur koptu, varētu visu gadu piedāvāt pašmāju pircējiem daudz dažādu garšu ābolus. Dobeles Dārzkopības institūtā turpina darbu pie jaunu – izturīgu, vēl labākas garšas ābolu šķirnes meklēšanas.
"Šobrīd joprojām tiek testēti diezgan daudzi hibrīdi, ko ir izveidojis selekcionāre Laila Ikase. Pārsvarā to galvenās īpašības ir augsta kvalitāte, tāpat slimību izturība – viens no mūsu galvenajiem selekcijas mērķiem," saka Dobeles Dārzkopības institūta Ģenētikas un selekcijas nodaļas vadītājs Gunārs Lācis.
Pirms vairākiem gadiem apkopota statistika rādīja, ka gadā laikā katrs iedzīvotājs Latvijā apēd vidēji 14 kilogramus ābolu.