Vairāki uzņēmumi atraduši skolēnus darbam vasarā

Kā ikkatru gadu Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā skolēniem darba iespējas vasaras brīvlaikā. Pieteikšanās jau ir uzsākta, vairāki uzņēmumi savus darbiniekus jau ir atraduši. 

Skolēnu elektroniskā reģistrācija ir līdz pat 17. augustam. Lai pieteiktos, skolēniem ir jāaizpilda pieteikuma anketa NVA mājaslapā.

Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu īsteno no 1. jūnija līdz 31. augustam. Skolēns tajā piedalās uz laiku līdz vienam vai diviem mēnešiem. Valsts līdzfinansētajās darba vietās varēs strādāt skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Kur skolēni var strādāt? 

Pirmkārt, skolēnam jau pirms reģistrācijas ir iespēja vienoties ar konkrētu darba devēju par darba vietu un laiku. Taču, ja skolēnam tādas iespējas nav, tad pēc pieteikuma reģistrācijas, ar viņu sazināsies telefoniski vai caur e-pastu par iespēju pretendēt uz brīvajām darba vietām.

Profesijas ir ļoti dažādas, sākot no pārdevējiem, viesmīļiem, līdz floristiem, pavāra palīgiem, un daudzas citas.
Pieprasījums ir ne tikai no skolēnu puses, bet arī no darba devēju.

Lidosta "Rīga" – allaž pieprasīts darba devējs

Viens no darba devējiem ir lidosta "Rīga", kas šajā programmā iesaistās jau kopš tās pirmsākumiem. Šogad lidosta piedāvāja vairāk nekā 80 skolēniem vasaras darbu. Vakances uz lidostu ir ļoti pieprasītas katru gadu, tāpēc pieteikšanās jau ir galā.

Vakances, ko lidosta piedāvāja, ir gan pasažieru apkalpošanas aģentu vakances, būs iespēja palīdzēt aviodrošības darbiniekiem, drošības inspektora palīga vietas. Tāpat arī iespēja strādāt birojā – informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā kā datora sistēmtehniķu palīgiem un arī citiem biroja darbiniekiem – lietvežiem, arhivāriem, komunikācijas speciālistiem, personālvadības un apmācības speciālistiem.

Prasības no lidostas puses, protams, ir nosacījumi, ko paredz NVA, bet, kā jau lidostā, svarīgas ir arī svešvalodas, proti, jo vairāk valodu skolēns zina, jo labāk. Taču pārējās nepieciešamās apmācības lidostā nodrošina uz vietas.

Kā stāstīja lidostas "Rīga" komunikācijas projektu vadītāja Ilze Salna, šī programma ir ne tikai iespēja skolēniem, bet arī darba devējiem: "Mēs ne reizi vien saskaramies ar situācijām, ka, piemēram, kāds skolēns ir bijis Ēnu dienā pie mums – lidostā, un tad mēs saņemam pieteikumu, kad izsludinām vasaras darba pieteikšanos, tad šajā motivācijas vēstulē arī jaunieši norāda, ka ir bijuši pie mums Ēnu dienā un labprāt gribētu turpināt iepazīt lidostas procesus un lidostas darbus, tāpēc piesakās darbam arī vasarā tieši lidostā. Un, kas ir vēl viens tāds patīkams moments, mums ir arī vairāki kolēģi lidostā, kuru pirmā iepazīšanās ar lidostu darbu ir notikusi tieši skolēnu vasaras darba ietvaros, un tad viņi ir uzzinājuši, ko nozīmē strādāt lidostā, un tagad, jau pēc pilngadības sasniegšanas, izvēloties savu pirmo darba vietu, ir arī izvēlējušies mūs un jau vairākus gadus strādā lidostā."

NVA ar atsevišķiem darba devējiem vienojusies izņemt prasību par krievu valodas zināšanām 

Ātri vien pēc pieejamo darba vietu izziņošanas cilvēki sociālajos tīklos sāka runāt par to, ka vairumā vakanču, kas lielākoties bija tūrisma un viesmīlības jomā, pretendentiem kā prasība tiek izvirzīta prasme zināt krievu valodu.

Raisījās plaša diskusija par to, kāpēc tas ir vajadzīgs, it sevišķi tādās profesijās kā, piemēram, pavāra palīgs, kur šī svešvaloda, iespējams, nav nemaz tik vajadzīga, tāpēc NVA risināja situāciju un vienojās ar atsevišķiem darba devējiem par prasības pēc krievu valodas zināšanām izņemšanu no skolēnu vasaras darba sludinājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti