Slovākija nolēmusi apturēt Ukrainas graudu importu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Slovākijas valdība pirmdien nāca klajā ar paziņojumu par tās plāniem apturēt Ukrainas graudu ievešanu valsts teritorijā. Šāds paziņojums seko Polijas un Ungārijas lēmumam aizliegt Ukrainas graudu ievešanu.

Slovākijas Lauksaimniecības ministrija pavēstīja, ka ir "izsmēlusi visas juridiskās un jurisdikcijas iespējas" Ukrainas importa regulēšanai, vienlaikus mēģinot saglabāt tirdzniecības "solidaritātes koridorus".

Iestāde norādīja, ka lieli Ukrainas lauksaimniecības produktu apjomi "nonāk Eiropas noliktavās un destabilizē tirgu Eiropas Savienības dalībvalstīs".

Līdz ar to Slovākijas lauksaimnieki "nespēj konkurēt ar lēto Ukrainas graudu importu" un saskaras ar problēmām, kuras varētu novest līdz lauksaimniecības uzņēmumu bankrotam. Ministrija cer panākt stingrāku pasākumu ieviešanu, lai regulētu preču importu no Ukrainas.

KONTEKSTS:

Pagājušajā mēnesī Polija un četras citas Centrāleiropas valstis lūdza Eiropas Savienības palīdzību, lai novērstu Ukrainas lēto graudu ietekmi.

Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma Ukrainā, kas sākās 2022. gada 24. februārī pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles, Ukrainas graudu un citas produkcijas eksports caur ostām bija apgrūtināts, tika meklēt citi alternatīvie ceļi.

Ukrainas graudu eksports turpinājās caur Eiropas Savienību tranzītā uz citām valstīm, taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus un Polijas lauksaimniecības ministra atkāpšanos.

Pērn arī tika panākta vienošanās par Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām, kas kopš pērnā gada jūlija ļāvusi eksportēt vairāk nekā 27 miljonus tonnu graudu un lauksaimniecības produktu. Vienošanās jau divreiz pagarināta, taču Krievija tagad izvirza prasības Rietumiem Ukrainas graudu eksporta vienošanās pagarināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti