Panorāma

Izsaka aizrādījumu RAKUS par tuvinieka nelaišanu pie smagi slimas pacientes

Panorāma

Premjers aicina ministru izskatīt Ogres vietvaras un muzeja strīdu

"Gaso" pārdošana – vēl procesā

«Gaso» pārdošanai vajadzīgs drošības iestāžu un konkurences uzraugu apstiprinājums

Par "Latvijas gāzei" līdz šīm piederošā dabasgāzes sadales sistēmas operatora "Gaso" pārdošanu publiski paziņoja pagājušās nedēļas beigās. Tomēr patlaban vēl nav zināms, cik ilgi pārdošanas process noritēs. Tam nepieciešams gūt gan drošības iestāžu, gan arī Konkurences padomes apstiprinājumus.

"Latvijas gāze" savu meitasuzņēmumu "Gaso" pārdos Igaunijas kompānijai "Eesti Gaas". Paredzētā darījuma summa – aptuveni 120 miljoni eiro. "Gaso" Latvijā nodrošina ļoti svarīgu uzdevumu – tā ir pēdējais posms dabasgāzes nonākšanai līdz galapatērētājiem. Tieši tādēļ "Gaso" ir viena no nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām.

Lai pārdošanas darījumu noslēgtu, tam nepieciešams Ministru kabineta akcepts. Lēmums būs atkarīgs no drošības iestāžu atzinumiem, norādīja valdības vadītājs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

"Tas nav tikai tīri politiskas dabas jautājums – kādam patīk, kādam nepatīk. Tas ir, pirmkārt, valsts drošības jautājums. Un tikai tad, kad atzinumi ir un ar tiem arī viss Ministru kabinets ir iepazinies, tikai tad varēs pieņemt lēmumu pēc būtības," sacīja Kariņš.

Papildus tam darījuma noslēgšanai nepieciešams arī Konkurences padomes sniegts atzinums. Lai gan šajā gadījumā situācija it kā saprotama – gāzes tirgotājs kompāniju pārdod citam gāzes tirgotājam, ir nepieciešama padziļinātā izpēte.

"Apvienošanās dalībnieki mēdz darboties ļoti daudz un dažādos tirgos. Ne vienmēr viss ir tā vienkārši un publiski zināms un viegli atrodams. Tā kā pastāv kādi specifiskāki tirgi, varbūt ir kāds biznesa segments, kur situācija ir nedaudz citādāka nekā patērētājiem. Bet tas viss ir kaut kas tāds, ko varam noskaidrot tikai izpētes laikā," skaidroja Konkurences padomes Ekonomiskās analīzes un apvienošanās departamenta direktors Artūrs Kuka.

Konkurences iestādē arī atzīmēja – lai gan "Gaso" gadījums ir specifisks, jo, kā jau minēts, uzņēmums iekļauts valsts kritiskajā infrastruktūrā, izvērtējumu no konkurences viedokļa tas nemaina. Atkarībā no kompāniju iesniegtās informācijas Konkurences padome savu atzinumu sniegs trīs līdz četru mēnešu laikā.

Vēl jāpiemin arī tas, ka no patērētāja viedokļa šis pārdošanas process izmaiņas vismaz pagaidām nenesīs. "Gaso" turpinās pildīt savas ierastās funkcijas to ierastajā kārtībā.

KONTEKSTS:

"Latvijas gāze" šogad sāka "Gaso" pārdošanas procesu, jo atbilstoši spēkā esošajam regulējumam "Gaso" nevar pārvaldīt Krievijas vai Baltkrievijas akcionāri, taču LG ir Krievijas valsti pārstāvoši akcionāri. Iepriekš Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka arī Latvijas valstij piederošais elektronerģijas koncerns AS "Latvenergo" ir izrādījusi interesi par "Gaso" iegādi.

Savukārt aprīļa vidū kļuva zināms, ka "Latvijas gāze" ir parakstījusi galīgu vienošanos par Gaso" pārdošanu Igaunijas uzņēmumam "Eesti Gaas", kura vienīgais akcionārs ir Igaunijas investīciju kompānijas "Infortar" meitasuzņēmums "Trilini Energy". Izmantojot zīmolu "Elenger", "Eesti Gaas" darbojas vairākos ārvalstu tirgos – Latvijā, Lietuvā, Somijā un Polijā.

"Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis LTV atzina, ka darījums bijis ļoti sarežģīts, bet Igaunijas uzņēmums izvēlēts aktīvās intereses dēļ.  

"Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" izveidota 2017. gada nogalē, nodalot "Latvijas gāzes" sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti