Somijā ekspluatācijā nodod Eiropā lielāko kodolreaktoru

Somijas nākamās paaudzes "Olkiluoto 3" kodolreaktors, kas ir lielākais Eiropā, pēc mēnešiem ilgiem kavējumiem ir sācis regulāru ekspluatāciju, svētdien paziņoja tā operators, dažas stundas pēc tam, kad Vācija izbeidza savu kodolenerģijas ēru, ziņo aģentūra AFP.

"Olkiluoto 3", kas tagad saražo aptuveni 14 % no valsts elektroenerģijas, saskaņā ar objekta operatora TVO teikto darbosies "vismaz nākamos 60 gadus".

Reaktoram, kura nodošana ekspluatācijā jau vairāk nekā 12 gadus atpalika no grafika, bija paredzēts pilnībā sākt darboties decembrī, bet tā palaišana tika vairākkārt pārcelta testēšanas posmā.

Francijas vadītā "Areva-Siemens" konsorcija būvētais reaktors pirmo reizi tika iedarbināts 2021. gada decembrī, un pagājušā gada martā tas tika pievienots Somijas elektrotīklam.

"Testa ražošana ir pabeigta, un šodien sākās regulāra elektroenerģijas ražošana," paziņoja TVO. "No šā brīža aptuveni 30% Somijas elektroenerģijas tiek ražoti Olkiluoto," kur jau bija divi reaktori.

Saskaņā ar Somijas pārvades sistēmas operatora "Fingrid" datiem svētdien vairāk nekā 50% Somijas elektroenerģijas tika ražoti no kodolenerģijas.

Spēcīgākais kodolreaktors Eiropā "Olkiluoto 3", kura jauda ir 1600 megavati, septembra beigās pirmo reizi kopš būvniecības sākuma 2005. gadā sasniedza pilnu jaudu.

Somija bija cerējusi, ka šoziem, ņemot vērā bažas par enerģijas trūkumu pēc tam, kad Krievija, kas ir galvenā piegādātāja Eiropai, iebruka Ukrainā un, reaģējot uz Rietumu sankcijām, pārtrauca gāzes eksportu, varēs paļauties uz jauno reaktoru, lai apmierinātu savas elektroenerģijas vajadzības.

TVO apsveica "Olkiluoto 3" reaktoru kā "Somijas lielāko klimata aktu", piebilstot, ka tas "paātrinās virzību uz oglekļa ziņā neitrālu sabiedrību".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti