Arī Ungārija aizliedz Ukrainas graudu importu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc Polijas lēmuma savu zemnieku aizsardzībai aizliegt Ukrainas graudu un citu pārtikas produktu importu arī Ungārijas lauksaimniecības ministrs Ištvans Nagijs  savā profilā "Facebook" tīklā paziņoja, ka Ungārija aizliedz lauksaimniecības produktu importu no Ukrainas, vēsta AFP.

Gan Varšava, gan Budapešta paziņoja, ka to aizliegumi būs spēkā līdz 30. jūnijam.

Polijā aizliegums attieksies uz graudu, cukura, gaļas, augļu un dārzeņu, piena, olu un citu pārtikas produktu importu.

Ungārijas lauksaimniecības ministrijas paziņojumā, kas nosūtīts ziņu aģentūrai MTI, teikts, ka tiks aizliegti graudi, eļļas augu sēklas un vairāki citi lauksaimniecības produkti.

Reaģējot uz Polijas paziņojumu, Ukrainas agrārās politikas ministrija sestdien paziņoja, ka tā "pauž nožēlu par šo lēmumu". Ministrija ierosināja abām valstīm tuvākajās dienās panākt jaunu vienošanos, kas apmierinātu abas puses.

Polijas valdības preses pārstāvis Pjotrs Millers ziņu aģentūrai PAP sacīja, ka "mēs esam atvērti citām darbībām, kas varētu stabilizēt situāciju".

Budapešta savā paziņojumā norādīja, ka aizlieguma periodā "valdība sagaida pastāvīgu risinājumu un ES pasākumu pieņemšanu".

Ungārija "ir apņēmusies pārstāvēt Ungārijas lauksaimnieku kopienas intereses," tā piebilda.

Eiropas Komisija nosodījusi Polijas un Ungārijas lēmumu uz laiku aizliegt Ukrainas labības un citu lauksaimniecības produktu importu. Abas Eiropas Savienības dalībvalstis paziņojušas, ka aizliegums attieksies arī uz tām Ukrainas graudu kravām, kuras paredzēts tranzītā nogādāt uz trešajām valstīm.

Eiropas Komisija uzsvēra, ka tai ir galvenā teikšana par ES tirdzniecības politiku, tāpēc Polijas un Ungārijas vienpusējā rīcība esot nepieņemama.

Komisija piebilda, ka šajos sarežģītajos laikos ir ārkārtīgi svarīgi visus lēmumus saskaņot ES ietvaros.

KONTEKSTS:

Pagājušajā mēnesī Polija un četras citas Centrāleiropas valstis lūdza Eiropas Savienības palīdzību, lai novērstu Ukrainas lēto graudu ietekmi.

Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma Ukrainā, kas sākās 2022. gada 24. februārī pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles, Ukrainas graudu un citas produkcijas eksports caur ostām bija apgrūtināts, tika meklēt citi alternatīvie ceļi.

Ukrainas graudu eksports turpinājās caur Eiropas Savienību tranzītā uz citām valstīm, taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus un Polijas lauksaimniecības ministra atkāpšanos.

Pērn arī tika panākta vienošanās par Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām, kas kopš pērnā gada jūlija ļāvusi eksportēt vairāk nekā 27 miljonus tonnu graudu un lauksaimniecības produktu. Vienošanās jau divreiz pagarināta, taču Krievija tagad izvirza prasības Rietumiem Ukrainas graudu eksporta vienošanās pagarināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti