EP deputāts: Klimatneitrālas ēkas samazinās rēķinus un Eiropas atkarību no enerģijas importa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Parlamentā (EP) šonedēļ pieņemtais pasākumu plāns, ar kuru paredzēts palielināt ēku renovācijas tempu un palīdzēt samazināt energopatēriņu un siltumnīcefekta gāzu emisijas, ir būtisks, jo Eiropas ēku efektivitātes uzlabošana samazinās rēķinus un Eiropas atkarību no enerģijas importa. Tā uzsvēris par Ēku energoefektivitātes direktīvas jautājumiem atbildīgais deputāts Kirans Kafs.

Eiroparlamentārietis: Klimatneitrālas ēkas samazinās rēķinus un Eiropas atkarību no enerģijas importa
00:00 / 03:54
Lejuplādēt

Ambiciozi plāni

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) aplēsēm ēkas Eiropas Savienībā (ES) patērē 40% no kopējā enerģijas patēriņa un rada 36% no siltumnīcefekta gāzu emisijām. 2021. gada beigās EK pieņēma priekšlikumu pārskatīt Ēku energoefektivitātes direktīvu, kas ir daļa no Zaļā kursa tiesību aktu paketes. Ēku energoefektivitātes direktīvas grozījumu mērķis ir līdz 2030. gadam ievērojami samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas un energopatēriņu ES būvniecības nozarē un padarīt šo nozari klimatneitrālu līdz 2050. gadam. Ar šiem noteikumiem iecerēts palielināt ēku renovācijas tempu un uzlabot informācijas apmaiņu par energoefektivitāti.

EP plāni ir visai ambiciozi. Proti, tiek prasīts, lai visas jaunās ēkas jau no 2028. gada būtu bezemisiju ēkas. Savukārt jaunajām ēkām, kuru īpašnieces vai lietotājas ir valsts vai pašvaldību iestādes, šis termiņš jānosaka jau 2026. gadā. 

Tāpat EP prasa jaunās ēkas līdz 2028. gadam aprīkot ar saules enerģijas tehnoloģijām, ja tas būs tehniski iespējams un rentabli. Bet dzīvojamās ēkas, kurās notiek lieli renovācijas darbi, ar šādām tehnoloģijām būtu jāaprīko līdz 2032. gadam.

Deputāti vēlas, lai dzīvojamās ēkas energoefektivitātes skalā no "A" līdz "G" līdz 2030. gadam sasniegtu vismaz "E" klasi. Ēkām, kas nav dzīvojamās ēkas, un sabiedriskām ēkām šī klase būtu jāsasniedz attiecīgi līdz 2027. gadam. Vēl daži gadi doti klāt, lai sasniegtu arī "D" klasi.

Kā ieguvumus min rēķinu un enerģijas importa mazināšanu

Ieguvumus skaidroja par Ēku energoefektivitātes direktīvas jautājumiem atbildīgais deputāts Kirans Kafs: "Šajā ziemā māju īpašnieki ir atvēruši savus rēķinus un redzējuši tajos milzīgas summas. Ja renovēsim savas ēkas, tas samazinās mūsu enerģijas rēķinus.

Mēs arī vēlamies izvest cilvēkus no enerģētiskās nabadzības. Pirms šīs ziemas un kovida pandēmijas vairāki desmiti miljoni eiropiešu no tās cieta – aukstās ēkās ziemā un pārkarsētās ēkās vasarā.

Šis piedāvājums radīs komfortablākus dzīvošanas apstākļus, uzlabos gaisa kvalitāti, un tas radīs arī ekonomikas uzrāvienu. Renovācija radīs darbavietas – gan augsti kvalificētas, gan zemu kvalificētas. Kopumā tas ir labums mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, māju īpašniekiem un īrniekiem."

Viņš arī uzsvēra, ka jaunie noteikumi ievērojami mazinās Eiropas atkarību no gāzes un kopumā tiek raksturoti kā godīgi, reālistiski un fleksibli, piebilstot, ka tajos ir arī izņēmumi.

Proti, jaunie noteikumi neattieksies uz vēstures vai arhitektūras pieminekļiem. Dalībvalstis no šīm prasībām varēs atbrīvot arī publiskā īpašumā esošos sociālos mājokļus, ja renovācijas rezultātā pieaugtu īres maksa un to nevarētu kompensēt ar zemākiem enerģijas rēķiniem.

Svarīga ir arī finansiālā puse. Tādēļ valstu renovācijas plānos būtu jāparedz atbalsta shēmas, lai atvieglotu piekļuvi dotācijām un finansējumam. Dalībvalstīm būtu jāveido bezmaksas informācijas punkti un izmaksu ziņā neitrālas renovācijas shēmas. Finanšu shēmās būtu jāparedz nozīmīga piemaksa par pamatīgām renovācijām, jo īpaši ēkām ar vissliktākajiem rādītājiem. Neaizsargātām mājsaimniecībām būs jāparedz iespēja saņemt dotācijas un subsīdijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti