Rīta Panorāma

Ukrainas armija turpina aizstāvēt Bahmutu

Rīta Panorāma

Intervija ar "Luminor" ekonomistu Pēteri Strautiņu

Lielbritānijā saules paneļu "bums"

Saules paneļi Lielbritānijā kļūst aizvien populārāki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Augstās enerģijas cenas un "zaļā" domāšana veicina saules paneļu izmantošanu ne tikai pie mums, bet arī Lielbritānijā. Neraugoties uz ģeogrāfisko novietojumu un to, ka debesis bieži sedz mākoņi, arī šeit lielu daļu laika šīs iekārtas spēj nodrošināt visu mājsaimniecībām nepieciešamo elektrību.

"Patlaban mēs nepatērējam enerģiju no tīkla. Nospiežot šo pogu, mēs varam redzēt izmaksas par saņemto elektrību, un patlaban ir nulle. Visa enerģija tiek iegūta no saules paneļiem," savu saimniecību izrādīja saules paneļu īpašnieks Kumi Tiručelvams.

Viņš cer, ka ar sistēmu izdosies nosegt kopumā apmēram divas trešdaļas elektrības patēriņa.

Tomēr eksperti uzsvēruši, ka paneļi jāuzstāda pēc rūpīgiem aprēķiniem. Pirmkārt, jāizvēlas patēriņam atbilstošs paneļu skaits, veids un iespējamā ekonomija.

Māja ir liela, ģimenei ir vairāki elektromobiļi, tāpēc izvēlēti 24 paneļi un izdevumi bija apmēram 12 000 mārciņu jeb 14 000 eiro. Svarīgs ir novietojums un izvēlēta fasādes puse, kur saule spīd ilgāk un nav koku radītās ēnas. Tiek domāts par akumulatoriem, kas uzglabātu ģenerēto strāvu maza patēriņa apstākļos, taču tie pagaidām nav iegādāti, jo maksā apmēram 5000 eiro.

Saules paneļi Lielbritānijā kļūst aizvien populārāki, un pērn, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šo iekārtu uzstādīšanas apjomi valstī dubultojušies. Tikai janvārī tīklam pieslēgti 15 000 jaunu paneļu sistēmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti