Eiro fokusā

Aug uzņēmēju un iedzīvotāju interese par saules paneļiem

Eiro fokusā

Augot Uzbekistānas ekonomikai un pirktspējai, mūsu uzņēmēji bruģē eksporta ceļus

Latvija veiksmīgi sevi parādījusi starptautiskajā izstādē “Arab Health”

15 Latvijas uzņēmumi veiksmīgi parādījuši sevi starptautiskajā izstādē «Arab Health»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

15 Latvijas uzņēmumi veiksmīgi sevi parādījuši Dubaijā notiekošajā biomedicīnas un veselības aprūpes nozarei veltītajā izstādē "Arab Health". Lai gan izstādē sastapto potenciālo sadarbības partneru loks bija ļoti plašs, ne visas sarunas vainagojušās ar reāliem darījumiem. Kopā izstādes laikā noslēgti 13 sadarbības līgumi, kas esot vērtējams kā labs rādītājs.

Dubaijas ikgadējā starptautiskā izstāde "Arab Health" Latvijas uzņēmējiem nesusi panākumus un kopumā dalība tajā vērtējama ar plus zīmi, teica Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora vietniece Iveta Strupkāja.

"Pamatā tomēr tās ir tādas reģionu valstis. Diezgan daudz no Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), arī Saūda Arābijas, kā arī Katara ir starp tām valstīm, kas ir izrādījusi interesi. Kopā izstādes laikā noslēgti 13 sadarbības līgumi, kas ir ļoti labs rādītājs. Tiesa, te gan jāpiebilst, ka daļa no šīm sarunām bija sāktas jau iepriekš.

Šis tirgus ir ar plašām iespējām, bet tas noteikti nav vienkāršs tirgus. Ir vairāki faktori, kas mūsu uzņēmumiem palīdz šeit iekļūt. Piemēram, laba kvalitāte, konkurētspējīgas cenas, inovatīvi risinājumi," klāstīja LIAA pārstāve.

Strupkāja uzsvēra, ka Latvijas biomedicīnas uzņēmumi ar savu piedāvājumu ir konkurētspējīgi pasaules mērogā. 

"Īpaša ir interese par specifiskiem nišas produktiem, kas plaši nav izplatīti. AAE ir interesants viss, kas ir saistīts ar jaunajām tehnoloģijām, jaunajiem sasniegumiem, tostarp veselības aprūpē. Un arī mūsu delegācijā to uzņēmumu vidū, kas piedalījās gan izstādē, gan tirdzniecības misijā, bija plaši pārstāvēti gan uzņēmumi, kas piedāvāja dažādus tehnoloģiskos risinājumus, kā piemēram, uzņēmums "NordePlast", kas piedāvā plāksterus un teipus," norādīja LIAA vadītāja vietniece.

Baltijas Biomateriālu izcilības centrs piedāvā pilna cikla pētniecību biomateriālu izstrādē - no materiāla attīstīšanas laboratorijā līdz produkta izstrādei klīnikām. "Un tie materiāli, pie kuriem mēs strādājām, ir tieši saistīti ar kaulu atjaunošanu, reģenerāciju un ārstēšanu," skaidroja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadošā pētniece, Baltijas Biomateriālu izcilības centra pārstāve Arita Dubņika, sakot, ka

biomedicīnas jomā aktuāla ir personalizētā medicīna, kad katram pacientam pielāgo nepieciešamos, medikamentus, implantus, protēzes.

"Līdz ar to tie var būt dažāda veida kalcija fosfāta materiāli, gan arī dažāda veida mīkstāki materiāli, kurus sauc par hibrogēliem un tos izmanto skrimšļu audu atjaunošanai. Biomedicīna līdzīgi kā IT tehnoloģijas attīstās strauji, jo cilvēki paliek aizvien vecāki, bet vēlas dzīvot aizvien labāk un ilgāk. Līdz ar to mēs visu laiku meklējam jaunus risinājumus un veidus, kā uzlabot mūsu pašu veselību. Tādēļ arī biomedicīna ir viens no virzieniem, kas strauji attīstās, jo gan ārsti, gan pētnieki ir ieinteresēti piedāvāt pacientiem jaunus risinājumus," teica Dubņika.

Uz jautājumu, cik Latvijas zinātnieku radītie risinājumu biomedicīnā ir konkurētspējīgi pasaulē un kāda bija potenciālo sadarbības partneru interese Dubaijā aizvadītajā izstādē  "Arab Health", Dubņika pauda:

"Tā izstāde ir tik starptautiska, ka mūs stendā apciemoja ne tikai konkrētā reģiona uzņēmumi.

Ļoti liela interese bija no Eiropas, Amerikas, Korejas un Japānas. Tie varētu būt 5-7 uzņēmumi, ar kuriem mums šobrīd jau ir par ko runāt, ar kuriem mēs veidosim tālāk sadarbību. Bet nekad jau nevar zināt.

Paiet vēl pāris nedēļas un kāds no tiem kontaktiem, kas sākotnēji šķita, ka nekas nebūs, tomēr ir."

Latviju izstādē pārstāvēja arī uzņēmums "DoctoWell", kas piedāvā vadības sistēmu medicīnas iestādēm, kas uzlabo to efektivitāti un ļauj samazināt administratīvo darbu. 

"Kāpēc mēs ejam apzināti tālāk no Eiropas, jo Eiropā šādi risinājumi ir vairāki, tostarp Amerikā. Bet tālāk no Eiropas, arī Dienvidamerikā, Tuvajos Austrumos vai Āzijas valstīs tur konkurence šo tirgu izmēram nav tik liela. Tas nozīmē, ka vieta tirgū ir brīvāka un konkurence šajos tirgos ir mazāka, līdz ar to mēs savu vietu šajos tirgos redzam," stāstīja uzņēmuma "DoctoWell" līdzdibinātājs Auseklis Sarkans.

Viņš kopumā dalību izstādē "Arab Health" vērtēja atzinīgi, sakot, ka nekas nav beidzies un iedibinātie kontakti vēl jāuztur, jāattīsta, jo no apmēram 100 līdz 150 iegūtajiem kontaktiem tikai daži iespējams vainagosies ar reāliem darījumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti