Putnu gripas izplatības dēļ Latvijā plānots pagarināt pastiprināto biodrošības prasību periodu

Putnu gripas izplatības dēļ Latvijā varētu pagarināt pastiprināto biodrošības prasību periodu līdz mēneša beigām. Putnkopības nozares asociācija norāda, ka putnu gripas izplatības reģionā lielu putnu saimniecību nav, taču aicina ikvienu mājputnu turētāju joprojām rūpīgi ievērot biodrošības pasākumus.

Putnu gripas izplatības dēļ Latvijā plānots pagarināt pastiprināto biodrošības prasību periodu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Nedēļas sākumā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no ornitologiem saņēma informāciju par mirušiem ķīriem uz salas Daugavā, Krāslavas pilsētā. Laboratoriskie izmeklējumi liecina, ka arī šie ķīri bojā gājuši putnu gripas dēļ, tāpat kā iepriekš atrastie putni Daugavpils Esplanādes dīķa teritorijā. Pašvaldības un atbildīgie dienesti Daugavpilī un Krāslavā kopumā līdz šim savākuši aptuveni 1300 mirušu putnu.

Šonedēļ putnu gripa arī konstatēta savvaļas putniem arī Cēsu novadā un Madonā.

"Šobrīd mēs esam tādā situācijā, kas nav bijusi iepriekš, jo šādi divi masveida putnu saslimšanas gadījumi lielo ķīru kolonijās nav bijuši. Iepriekš ir bijuši gadījumi pa diviem vai pieciem mirušiem putniem vienā vietā. Par laimi citās vietās iesūtītie mirušie putni ir bijuši negatīvi uz putnu gripu. Bet mēs turpināsim skatīties, jo šī situācija tuvākajā laikā vēl var attīstīties," pastāstīja PVD pārstāvis Edvīns Oļševskis.

Zemkopības ministrijas skaidrojums

Zemkopības ministrijas (ZM) skaidrojums par  Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 291 "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām" 2. pielikuma 8.2. apakšpunkta piemērošanu. 
Ir divi iespējamie mājputnu un nebrīvē turētu putnu turēšanas, barošanas un dzirdināšanas veidi:

  • 1.veids:

Putnus tur, baro un dzirdina tikai slēgtās telpās.

  • 2.veids:

Putnus var laist ārā ar nosacījumu, ka barošanas un dzirdināšanas vietu sedz ūdensnecaurlaidīgs jumts un sāni ir norobežoti, izmantojot tīklus, sietus, žogus vai citus piemērotus līdzekļus, kas novērš savvaļas ūdensputnu piekļuvi. Līdz ar to teritorijai, kurā uzturas putni, jābūt norobežotai.

Ņemot vērā esošo situāciju ar APPG H5N1 izplatību Latvijā, ZM aicina mājputnu turētājus būt īpaši piesardzīgiem un pasargāt savus ganāmpulkus no jebkura kontakta ar savvaļas putniem.

Avots: PVD

Lai neapdraudētu savu veselību un nepieļautu Putnu gripas tālāku izplatību, PVD aicina nekādā gadījumā neaiztikt mirušus vai slimus putnus, nenest tos mājās, uz dzīvnieku patversmēm vai veterinārajām klīnikām.

Savukārt mājputnu saimniecībās pastiprināto biodrošības prasību periods, kas patlaban noteikts līdz 15.maijam, visticamāk, tiks pagarināts līdz maija beigām. To patlaban PVD apspriež ar Zemkopības ministriju.

"Šobrīd joprojām putnus nevar laist brīvi ārā. Viņus var turēt nojumēs, kas ir no sāniem nožogota ar sietu un no augšas noteikti būtu jābūt jumtam. Tāpat kategoriski nedrīkst putnu dzirdināšanai izmantot ūdeni no dīķiem vai upēm, jo tur var būt infekcija no savvaļas putniem. Arī pašiem putnu saimniekiem noteikti būtu jāmaina apavi un apģērbs dodoties iekšā barot putnus," teica Oļševskis.

Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha zināja stāstīt, ka putnu gripas izplatības reģionā lielu putnkopības saimniecību nav.

"Protams, jebkurš putnkopis, kas ražo olas un gaļu arī savam pašpatēriņam, ir svarīgs putnkopis. Un jebkura mājputnu ganāmpulka pasargāšana no putnu gripas šobrīd ir nozares prioritāte numur viens. Gadījumā, ja kādā mājputnu ganāmpulkā tiks konstatēta putnu gripa, tad tas skars ražotājus visā valstī, potenciāli slēdzot kādas eksporta tirgus iespējas," norādīja Ērliha.

Kopš aprīļa sākuma veiktas ap 300 pārbaudes putnkopības saimniecībās un neatbilstības biodrošības prasībām konstatētas 16 gadījumos. Par atrastiem mirušiem savvaļas ūdensputniem vai mājputniem jāziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam.

KONTEKSTS:

Maija sākumā PVD saņēma informāciju par lielo ķīru masveida nobeigšanos Daugavpilī, Esplanādes dīķī. Dienestam bija aizdomas, ka tas varētu būt saistīts ar augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumu savvaļas putniem, kas arī vēlāk apstiprinājās. 

Pēc dažām dienām ķīru masveida nobeigšanās konstatēta arī Krāslavā, un arī tur apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa.

Lai gan cilvēki ar putnu gripu inficējas reti, tā ir bīstama arī cilvēkiem, uzsvēra speciālisti, aicinot neapmeklēt šīs slimības skartās teritorijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti