Panorāma

Valdība apstiprina kiberdrošības stratēģiju

Panorāma

Eksperti: Krievijai jāsamaksā par karu Ukrainā

Būs vai nebūs nodokļi jāmaksā avansā?

Finanšu ministrs sola steigšus atcelt nodokļa avansa prasību pašnodarbinātajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc divu gadu pārtraukuma saimnieciskās darbības veicējiem atkal jāmaksā nodokļu avansi, kas jāizdara līdz 23. martam. Tagad lielā steigā finanšu ministrs sola, ka centīsies tomēr šo prasību atcelt.  

ĪSUMĀ:

  • Pēc divu gadu pauzes saimnieciskās darbības veicējiem atkal jāmaksā nodokļa avanss.
  • Pirmais iedzīvotāju ienākuma nodokļa avanss jāsamaksā līdz 23. martam.
  • Ekonomikas profesors: Prasīt šos avansus ir muļķība.
  • ZZS priekšlikums avansus atcelt "pazuda" Budžeta komisijā.
  • Finanšu ministrs tagad sola, ka steigšus centīsies avansa prasību atcelt.
  • Ministrs cer, ka izmaiņas paspēs pieņemt līdz 23. datumam.

Saimnieciskās darbības veicējiem reizi gadā aprēķina, kāds iedzīvotāju ienākuma nodokļa avanss viņiem ir jāmaksā četras reizes gadā. Prasība maksāt avansā bija atcelta kovida laikā, to sauca par vienu no nodokļu atbalsta pasākumiem.

Tagad, kad jau strauji tuvojas pirmā avansa maksājuma termiņš, saimnieciskās darbības veicēji ceļ trauksmi un uzsver, ka ir muļķīgi prasīt nodokļus par to, kas vēl nav nopelnīts tikai tāpēc, ka pērn izdevās nopelnīt.

Tam piekrīt Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā profesors Arnis Sauka, viņaprāt, prasība maksāt nodokli avansā esot nepareiza jau saknē.

"Tie nav garantēti ieņēmumi, tā nav ierēdņa alga reizi mēnesī. Tas ir kaut kas, kas var būt ar kaut kādu risku," norādīja Arnis Sauka.

"Uzlikt slogu un likt maksāt, pirms vēl ir kaut kādi ieņēmumi, ir muļķīgi," sacīja profesors.

"Šis ir viens no tiem politiskajiem lēmumiem, kuru ir ārkārtīgi grūti komentēt pieklājīgi. Vismaz no tādas puses skatoties, ka, ja ir vismazākā sapratne par to, ko nozīmē veikt saimniecisko darbību. Tas nekādā veidā nav gadījums, kad var prognozēt, kādi būs ieņēmumi. Parasti tās arī nav nekādas lielas summas, un ne vienmēr šie ir ārkārtīgi turīgi cilvēki, kuriem ir drošības spilveni," skaidroja Sauka.

Asa diskusija par nodokļa maksāšanu avansā izvērtās arī sociālajos tīklos.

Otrdien finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") atzina, ka steigšus mēģinās to labot.

"Jāsaka, ka mēs varējām nostrādāt efektīvāk un šo situāciju atrisināt. Esmu uzdevis to visu labot. Gan Finanšu ministrija, gan Valsts ieņēmumu dienests piekrīt tam, ka tā ir pareiza rīcība. Ceru, ka mēs maksimāli ātri panāksim jaunu regulējumu. Sagatavosim likumprojektu un iesim uz Ministru kabinetu.

Man jāatvainojas visiem tiem, kam šis sagādājis nepatīkamus mirkļus. Šo mēs nokārtosim," solīja ministrs.

Izrādās, ka grozījumi skatīšanai iesniegti Saeimas Budžeta komisijā jau pērn decembrī. To izdarīja opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība. Bet dienas kārtībā tas tā arī nenonāca un komisija nav lēmusi par iespēju atcelt avansa maksājuma prasību.

"Manuprāt, koalīcija kļūdījās izvēlē neskatīt šo jautājumu, trīs mēnešus atkal atliekot līdz pēdējam brīdim, kad veidojas sabiedrības uzmanība šim jautājumam, un neskatīt viņu budžeta kontekstā. Tur bija visas iespējas viņu atrisināt jau decembrī," uzskata opozīcijas partijas "Progresīvie" deputāts Andris Šuvajevs.

Finanšu ministrs norādīja, ka mēģinās panākt, lai nevis pagarina termiņu, kad drīkst nemaksāt avansus, par vēl vienu gadu, bet atceļ šo prasību pavisam.

Jaunu regulējumu jau gatavojot.

"Tiem vajadzētu šonedēļ būt gataviem. Pirmdien mēģināšu koalīcijas sanāksmē viņus prezentēt. Ja koalīcijas partneri viņus atbalstīs, tad pirmdien varēšu pateikt, kādi ir pārejas regulējumi," skaidroja Arvils Ašeradens.

Bet, kamēr to nenodos Saeimā, tad Budžeta komisijā un nepieņems kā likuma izmaiņu, paliek spēkā prasība samaksāt avansa maksājumu līdz 23. martam.  

Ministrs pauž cerību, ka izmaiņas paspēs pieņemt līdz 23. datumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti