Eiropas Komisija nākusi klajā ar priekšlikumiem elektrības tirgus reformai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Komisija (EK) otrdien nākusi klajā ar elektrības tirgus reformas priekšlikumiem. To mērķis ir mazināt cenu svārstības tirgū un līdz ar to pasargāt gan iedzīvotājus, gan uzņēmumus no neparedzētām izmaiņām.

ĪSUMĀ:

  • Reformas ir nepieciešamas, lai paātrinātu atjaunīgo energoresursu apguvi un atteikšanos no gāzes elektrības ražošanā.
  • Tiks ieviesti pasākumi, kas stimulē ilgāka termiņa līgumus par nefosilas elektroenerģijas ražošanu.
  • Reformas mērķis ir paplašināt patērētāju izvēles iespējas, kā arī veicināt cenu stabilitāti.
  • Mazaizsargātus patērētājus, kam ir kavēti maksājumi, plānots aizsargāt no elektrības atslēgšanas.

Piedāvātās reformas mērķis ir palielināt arī atjaunojamās enerģijas īpatsvaru un veicināt tās izmantošanu, tādējādi mazinot Eiropas atkarību no fosilajiem kurināmajiem.

Mērķis ir veicināt pāreju uz atjaunojamiem energoresursiem

EK norāda, ka reformas ir nepieciešamas, lai strauji paātrinātu atjaunīgo energoresursu apguvi un pakāpenisko atteikšanos no gāzes, patērētāju rēķini kļūtu mazāk atkarīgi no svārstīgajām fosilā kurināmā cenām.

"Šodien nākam klajā ar pasākumiem, kas uzlabos enerģijas izmaksu stabilitāti un paredzamību visā ES. Stimuls investīcijām atjaunīgajos energoresursos mums palīdzēs sasniegt zaļā kursa mērķus un gaidāmajos gadu desmitos ES padarīs par spēcīgu spēlētāju tīrās enerģijas laukā," vēsta ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone.

EK norāda, ka Eiropas Savienībā jau vairāk nekā divdesmit gadus ir efektīvs un labi integrēts elektroenerģijas tirgus, kas patērētājiem dod iespēju baudīt vienotā enerģijas tirgus ekonomiskās priekšrocības, gādā par piegādes drošību un stimulē atteikšanos no fosilā kurināmā.

Enerģētiskā krīze, ko izraisīja Krievijas iebrukums Ukrainā, ir pierādījums tam, cik svarīgi elektroenerģijas tirgu ātri pielāgot tā, lai tas sekmīgāk atbalstītu zaļo pārkārtošanos un enerģijas patērētājiem — gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem – nodrošinātu plašu piekļuvi cenas ziņā pieejamai atjaunīgajai un nefosilajai elektroenerģijai.

Plāno veicināt godīgu konkurenci

Ierosinātā reforma paredz pārskatīt vairākus ES tiesību aktus, konkrētāk, Elektroenerģijas regulu, Elektroenerģijas direktīvu un REMIT regulu.

Ar to tiek ieviesti pasākumi, kas stimulē ilgāka termiņa līgumus par nefosilas elektroenerģijas ražošanu un sistēmā ievieš tīrākus, elastīgākus risinājumus, lai tā varētu konkurēt ar gāzi, piemēram, pieprasījumreakciju un uzkrāšanu.

Minētie pasākumi samazinās fosilā kurināmā ietekmi uz patērētāju elektroenerģijas rēķiniem, kā arī nodrošinās, ka tajos atspoguļojas zemākās atjaunīgo energoresursu izmaksas.

Turklāt ierosinātā reforma veicinās atklātu un godīgu konkurenci Eiropas enerģijas vairumtirgos, uzlabojot tirgu caurredzamību un integritāti.

Patērētājiem jābūt skaidri informētiem pirms līguma parakstīšanas

EK uzskata, ka uz atjaunīgajiem resursiem balstītas energosistēmas izveide ne vien palīdzēs samazināt rēķinus patērētājiem, bet arī nodrošināt ilgtspējīgu un neatkarīgu ES energoapgādi saskaņā ar Eiropas zaļo kursu.

EK norāda: lai Eiropas Savienība varētu sasniegt savus enerģētikas un klimata mērķrādītājus, atjaunīgo energoresursu apguvei līdz šīs desmitgades beigām jātrīskāršojas.

EK vēsta, ka ierosinātie pasākumi patērētājiem nodrošinās plašu līgumu izvēli un skaidrāku informāciju pirms līgumu parakstīšanas, tā dodot iespēju noslēgt līgumus, kas garantē drošas ilgtermiņa cenas, kas savukārt palīdzētu izvairīties no pārmērīgiem riskiem un svārstībām.

Tomēr tie joprojām varēs izvēlēties slēgt arī dinamiskas cenu noteikšanas līgumus, kuri dod iespēju cenu svārstības izmantot savā labā, piemēram, elektroenerģiju patērēt tad, kad tā ir lētāka (piemēram, lai uzlādētu elektrotransportlīdzekļus vai izmantotu siltumsūkņus).

Mazaizsargātos patērētājus paredzēts pasargāt no elektrības atslēgšanas

Reformas mērķis ir ne tikai paplašināt patērētāju izvēles iespējas, bet arī veicināt cenu stabilitāti, samazinot risku, ka piegādātājam būs grūtības izpildīt saistības.

Priekšlikums paredz, ka piegādātājiem savi cenu riski jāpārvalda vismaz tādā mērā, lai nodrošinātu fiksētajos līgumos paredzētos daudzumus, tādējādi mazinoties to atkarībai no spējiem cenu kāpumiem un tirgus svārstībām.

Tas arī dalībvalstīm uzliek pienākumu izveidot pēdējos garantētos piegādātājus, lai neviens patērētājs nepaliktu bez elektroenerģijas.

EK vēsta, ka ievērojami tiks stiprināta arī mazaizsargāto patērētāju aizsardzība.

Saskaņā ar ierosināto reformu dalībvalstis mazaizsargātus patērētājus, kuriem ir kavēti maksājumi, aizsargās no atslēgšanas.

Tā arī paredz, ka krīzes gadījumā dalībvalstis regulētās mazumcenas var attiecināt arī uz mājsaimniecībām un maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Kaimiņi varēs kopā investēt saules paneļos

Saskaņā ar priekšlikumu tiek pārskatīti arī noteikumi par atjaunīgās enerģijas kopīgošanu. Patērētāji varēs investēt vēja vai saules enerģijas parkos un pārpalikušo jumta saules enerģiju pārdot ne tikai piegādātājam, bet arī kaimiņiem.

Piemēram, īrnieki jumta saules enerģijas pārpalikumā varēs dalīties ar kādu kaimiņu.

EK prieksšēdētājas izpildvietnieks jautājumos par Eiropas zaļo kursu Franss Timmermanss norāda: "Atjaunīgā enerģija nākotnē aizvien lielākā mērā kļūs par galveno resursu Eiropas iedzīvotājiem un industriālajām nozarēm. Atjaunīgie energoresursi ir atslēga, kas mums pavērs ceļu uz enerģētisko patstāvību un dos iespēju pielikt punktu atkarībai no fosilajiem kurināmajiem.

Mums ir jāatjaunina tirgus modelis, lai nodrošinātu, ka šī pārkārtošanās notiek pēc iespējas ātrāk un ka patērētāji var gūt labumu no mazākām atjaunīgo energoresursu izmaksām."

Pirms ierosinātā reforma stāsies spēkā, tā būs jāapspriež un par to jāvienojas Eiropas Parlamentam un Eiropas Savienības dalībvalstu Padomei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti