Biznesa parks Liepājā: Skandināvu investori – liels un straujš attīstības pienesums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas biznesa videi pieredze ar skandināvu investoriem ir bijusi liels un straujš attīstības pienesums. Tā norādīja Vecās ostmalas biznesa parka attīstības vadītāja Inese Kurvina. Liepājas Speciālās ekonomikas zonas (SEZ) biznesa parka attīstītāji novērojuši, ka šajā ģeopolitiskajā situācijā investori meklē iespējas nevis Ķīnā, bet, piemēram, Baltijas valstīs, arī Liepājā, kur tam ir piemērota infrastruktūra un piedāvājums.

Vecās ostmalas biznesa parks Liepājā: Skandināvu investori – liels un straujš attīstības pienesums
00:00 / 04:42
Lejuplādēt

Vecās ostmalas biznesa parka teritorijā, kas atrodas salīdzinoši netālu no pilsētas centra, šobrīd strādā jau 22 nomnieki – mēbeļu un logu ražotāji, metālapstrādes uzņēmumi un citi gan pašmāju, gan ārvalstu investori. No 2015. gada mērķtiecīgi sakārtota teritorija, kur agrāk atradās bijušā kokapstrādes rūpnīca "Baltija". 

Vecās ostmalas biznesa parka teritorijā drīz tiks uzcelts kārtējais angārs, kur rudenī darbu uzsāks jaunais nomnieks. Vecās ostmalas biznesa parka teritorijas valdes loceklis Jānis Akerfelds norādīja: "Esam tādā vēsturiskā brīdī, kad jūs vēl skatāties uz tukšu lauku, bet rudenī šeit jau būs gatava jauna rūpnīca. Kopējās investīcijas šajā projektā būs 1,7 miljoni. Ir noslēgts līgums ar Zviedrijas uzņēmumu, taču pagaidām tas vēl ir noslēpums. Tas būs jauns uzņēmums gan Liepājai, gan Latvijai. Liepājā būs jauns investors."

Jaunais vieglās rūpniecības uzņēmums ar zviedru investīcijām sola nodrošināt 30 līdz 50 jaunas darbavietas. 

Jautājot par investora interesi attīstīt ražošanu Liepājā, Akerfelds minēja ģeopolitiskos apstākļus: "Mainās visa biznesa vide, skandināvu uzņēmumi, kuri iepriekš strādāja Ķīnā, tagad nāk tuvāk mājām, uz Baltiju. Kāpēc Liepājā? Protams, uzņēmumi izvērtē Tallinu, Kauņu, Ventspili, bet jāsaka tā, ka esam uzvarējuši konkursā. Mēs centāmies, SEZ pārvalde piesaista. Mums ir labs piedāvājums Liepājā, tā ir taisnība."

Lētāks darbaspēks vairs nav arguments, jo algas arvien vairāk izlīdzinās un maksāt mazāk ir grūtāk, skaidroja uzņēmējs. Piesaista ostas tuvums, jaunas un kvalitatīvas rūpnīcas, kur iespējams izvietot ražošanu, arī citas priekšrocības.

Salīdzinoši nesen Vecās ostmalas biznesa parkam izdevās piesaistīt arī somu investīcijas. Liepājā tagad strādā metālapstrādes uzņēmums SIA "Premekon". Uzņēmuma direktors Edgars Anševics stāstīja, ka uzņēmums biznesa parkā sāka strādāt 2021. gada novembrī. Uzņēmums nodarbojas ar metāla konstrukciju ražošanu, piemēram, top industriālās platformas, trepes.

Anševics atzīmēja: "Sākumā bija interese atvērt tikai projektēšanas biroju, bet mātes uzņēmuma vadība saprata, ka vēlas izveidot Latvijā arī ražošanas uzņēmumu; izbraukājot daudzas vietas Jelgavas novadā un Rīgā, izvēlējušies Liepāju. Viens no kritērijiem bija Liepājas SEZ atvieglojumi, ko var saņemt, un citu skandināvu pieredze, sekoja viņiem."

Liepājā atrodas ražošana, bet projektēšanas birojs Rīgā, stāstīja uzņēmuma pārstāvis. Šobrīd nostabilizējusies situācija ar piegādēm, jūtams, ka uzņēmējdarbības vide pielāgojas pašreizējām grūtībām Ukrainas kara fonā.

"Tieši, kad sākās karš, tad bija mazliet jūtams, vairāk nevis sadārdzinājuma ziņā, bet resursu nepietiekamības ziņā, bija ļoti sarežģīti dabūt metāla profilus un tāda veida izstrādājumus, viss ir nostabilizējies cenu ziņā, arī piegādes ir ātras un savlaicīgas," sacīja Anševics.

Liepājas biznesa videi tieši skandināvu pieredze ir bijis liels un straujš attīstības pienesums, jo bija iespēja mācīties un apgūt mūsdienu risinājumus, uzsvēra Vecās ostmalas biznesa parka attīstības vadītāja Kurvina. Biznesa parkā turpmāko divu gadu laikā taps trīs angāri, jau minētais 3000 kvadrātmetru platībā un vēl divi – katrs 2000 kvadrātmetru lieli. Ar šo biznesa parka kapacitāte Vecajā ostmalā būs izsmelta.

"Notikusi attīstība pa kārtām, ir kaut kas jāsakārto, lai varētu izpildīt nākamos soļus, iegādājoties teritoriju, bija jāpārbūvē gandrīz visas komunikācijas, šobrīd varētu teikt, ka viss, kas atrodas zem zemes, ir paveikts, atlikusi vieglākā daļa," atzīmēja Kurvina.

Vecās ostmalas biznesa parka attīstītāji, kuri pašlaik apsaimnieko 3,5 hektārus, nesen iegādājušies gandrīz trīs reizes lielāku komercobjektu, kur turpinās attīstīt savas biznesa idejas. Flotes ielas un Kalpaka ielas rajonā darbosies uzņēmums "Northside Business Park". Pašlaik notiek īstermiņa un ilgtermiņa stratēģijas izstrāde, lai veidotu vēl vienu modernu uzņēmējdarbības kvartālu Liepājā.

"Northside Business park"
"Northside Business park"

Kopumā no 2015. gada Vecās ostmalas biznesa parka attīstībā ieguldīti aptuveni 5 miljoni eiro, tās ir gan pašu investīcijas, gan piesaistīts Centrālās finanšu un līgumu aģentūras finansējums.

Biznesa parka uzņēmumos kopumā līdz šim izveidotas ap 450 darbavietas, teritorijā plānots uzstādīt arī saules paneļu parku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti