Panorāma

Londonā dzejas festivālā arī Latvijas autori

Panorāma

Rīgu pārņem hokeja "drudzis"

Jelgavā notiek stādu dienas

Stādu audzētāji: Inflācija spiedusi paaugstināt arī stādu cenas

Labumus gan skaistumam, gan vēderam sestdien daudzi steidza meklēt stādu tirgos, kas norisinājās daudzviet Latvijā, arī Jelgavā. Stādu audzētāji atzīst, ka šā gada sezona ir bijusi izaicinājumiem pilna un cenu kāpums elektroenerģijai un minerālmēsliem ir atsaucies arī uz stādu cenām. Savukārt pircēji ir kļuvuši izvēlīgāki un ļoti pārdomā savus pirkumus.

Stādaudzētāji saviem pircējiem sagādājuši gan stādus siltumnīcai, piemājas dārziņam, gan ziedus un košumkrūmus. Kā atzīst audzētāji, stādu sagatavošanas laikā cena kāpusi visam.

Stādu tirgus Jelgavā
Stādu tirgus Jelgavā

"Sākot ar plastmasas podiņiem, kūdru, minerālmēsliem, malku, elektību. Visam ir nācis klāt. Līdz ar to nav izvēles, jāceļ cena," secina Artūrs Karlsons no Jelgavas novada saimniecības "Evijas stādi".

"Nedaudz dārgāka bija kūdra. Un, protams, rozēm ir vajadzīgs siltums. Siltums ir briketes un elektrība. Tas bija lielākais sadārdzinājums šogad. Attiecīgi es mēģinu cenā to atspoguļot. Jā, ir šis divgadīgais stādiņš pa kādiem trim eiro dārgāks, nekā bija pagājušajā gadā," stāsta Jelgavas novada "Ziedkalnes dārzniecība" saimniece Agnese Lasmane.

Cenas stādiem nav cēluši tie, kuri jau laicīgi spējuši visu sagādāt.

"Ļoti daudz mēs paspējām jau pagājušajā gadā iepirkt pirms sezonas. To brīdi izmantojām ar tādu domu, ka – jā, kļūst jau ar katru gadu viss dārgāks –, un tad nav tik traki," spriež Saldus novada Z/s "Cīrulīši" saimniece Ilze Asare.

Stādu tirgus Jelgavā
Stādu tirgus Jelgavā

Jelgavas stādu tirgū sastaptie pircēji stāsta, ka šogad nav ļāvušies spontāniem pirkumiem. Sagādāts vien tas, kas nepieciešams.

"Inflācija dara savu. Paši konservējam, paši pesto mērcītes taisām. Pašiem savs," stāsta pircēji Edgars un Sanita.

Ilga un Andris Elksnīši stāsta, ka šogad izvēlējušies rudens avenes, zemenes un spradzenes.

Gadatirgū iedzīvotāju lielākā interese ir par augļu, ogu, gurķu un  tomātu stādiem, mazāk uzmanības pievēršot košumkrūmiem un puķēm.

Stādu tirgus Jelgavā
Stādu tirgus Jelgavā

"Pagājušajā gadā vairāk pirka un vairāk par kaut ko interesējās. Tagad tikai vairāk kaut ko daudzgadīgu, mazāk tās viengadīgās puķes," secina Asare.

"Beidzot cilvēki ir sākuši paši stādīt tomātus. Beidzot tie ir aizgājuši, un cilvēki ir sākuši audzēt. Nu, ja sanāk un viss tas izdodas, protams, jā, tas ir ietaupījums," norāda Karlsons.

Pieredzējuši pircēji iesaka, ka jāmeklē praktisks risinājums, lai ir gan skaistumam, gan vēderam.

"Piemēram zelta jāņoga. Šobrīd fantastiski zied. Smarža ir tāda, ka visas ielas garumā viņu jūt, un rudenī ir fantastiskas ogas. Tā kā var atrast arī tādu!" priecājas Ilga un Andris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti