Ar rekordlielu atsaucību noslēgusies spoguļu utilizācijas akcija

Ar rekordlielu atsaucību Rīgā noslēgusies nederīgo un bojāto spoguļu utilizācijas akcija, ko jau sesto gadu rīko "Stikla Serviss" sadarbībā ar "Zaļā josta". Ar katru gadu akcija gūst arvien plašāku atsaucību ne tikai starp Rīgas iedzīvotājiem, bet arī tuvākajās pašvaldībās.

Ar rekordlielu atsaucību noslēgusies spoguļu utilizācijas akcija
00:00 / 02:11
Lejuplādēt

Nepilnu divu mēnešu laikā akcijā savākti 363 spoguļi, ko cilvēki vairs neizmanto, vai arī tie ir nedaudz bojāti, piemēram, spogulim nolūzis kāds stūris, vai arī tas ir saskrāpēts.

Akcijas mērķis ir dot spogulim otru dzīvi, tā skaidro SIA "Stikla Serviss" valdes locekle Jana Zubricka. Saudzējot vidi un mazinot apglabājamo atkritumu daudzumu, teju visi savāktie spoguļi šobrīd jau ir atjaunoti, uzlaboti un nogādāti atkārtotā izmantošanā.

"Šogad akcija bija ar rekordlielu atbalstu no iedzīvotājiem – ap 145 cilvēki ir atnesuši savus vecos spoguļus. Sarēķinājām kilogramos – tie ir 5445 kilogrami jeb gandrīz piecarpus tonnas."

Atjaunotos spoguļus nogādā sociāla tipa iestādēs. Šogad liela daļa spoguļu nonākusi Latvijas Mākslas akadēmijas un dizaina skolu audzēkņu pārziņā.

Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas katedras vadītāja profesore Vineta Groza uzsver, ka pie viņiem sākas spoguļu otrā dzīve, kur tos var izmantot daudzos un dažādos veidos.

"Spoguļus var griezt, kausēt, locīt, pārkausēt, izmatēt no otras puses, tad tos var atkal sakausēt kopā. Mēs veidojam traukus, šķīvjus, tad liecam tos kā objektus, kā gaismas ķermeņus."

Nederīgus spoguļus klasificē kā lielgabarīta atkritumus, spoguļu lauskas – kā būvniecības. Abi atkritumu veidi nav piemēroti izmešanai sadzīves atkritumu konteinerā.

Kā stāsta SIA "Zaļā josta" mārketinga vadītāja Laima Kubliņa, vienīgais liktenis, kas spoguļus sagaida atkritumu poligonos, ir noglabāšana, tāpēc svarīgi rūpēties par to, lai spoguļus izmantotu atkārtoti.

"Stikla ražošana ir ļoti energoietilpīga nozare, turklāt arī rada lielus CO2 izmešu apjomus, tas nozīmē – jo vairāk CO2 gāzes radam ražošanas procesā, jo lielāks siltumnīcefekta gāzu pieplūdums veidojas, un arī tiek veicinātas klimata pārmaiņas. Savukārt, ja spoguļi tiek izmantoti atkārtoti – tiek radīts mazāk CO2 izmešu."

Kopumā akcijā otrās mājas atrastas apmēram divreiz vairāk spoguļiem, nekā pirms gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti