Panorāma

Ne visi gatavi valsts aizsardzības mācības ieviešanai

Panorāma

Francijas Konstitucionālā padome apstiprina pensiju reformu

No 1. maija mājsaimniecības var izvēlēties dabasgāzes piegādātāju

Kādas gāzes cenas tirgotāji piedāvās mājsaimniecībām apkurei un ēdiena gatavošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

1. maijā tiks atvērts dabasgāzes tirgus, kas nozīmē – ikvienam gāze gan apkurei, gan ēdiena gatavošanai būs jāpērk brīvajā tirgū. Kāds ir tirgotāju piedāvājums lietotājiem un ar ko jārēķinās patērētajiem?

ĪSUMĀ:

Viena no svarīgākajām izmaiņām – līdzšinējiem diviem tirgotājiem "Latvijas gāzei" un "Latvenergo" pievienojies jauns komersants – "Elenger". Lai gan vairumtirdzniecībā gāzes tirgotāju ir krietni vairāk, mājsaimniecību segmentā pakalpojumus nodrošinās tikai šie trīs.

Lai izvēlētos sev atbilstošāko tarifu, ir jāsaprot, vai izvēlēties dabasgāzes biržai piesaistītu tarifu, kas nozīmē – tas var gan pieaugt, gan arī samazināties atkarībā no globālajiem procesiem, vai izvēlēties uz noteiktu laiku fiksētu tarifu. 

Uz noteiktu laiku fiksētam tarifam lielākais pluss – noteiktība, tomēr, ja cena biržā gāzei krītas, šis samazinājums neattieksies uz jums. 

Vajadzības konkrētai mājsaimniecībai nosaka arī patēriņš, tādēļ primāri ieteicams vērtēt, vai gāzi lieto tikai ēdiena gatavošanai vai apkurei. 

Piedāvātās gāzes cenas apkurei un ēdiena gatavošanai

Latvijas Televīzija apkopoja šobrīd tirgū pieejamos dabasgāzes fiksētās cenas produktus. Jāpiebilst, ka cenas norādītas, ieskaitot akcīzes nodokli un pievienotās vērtības nodokli (PVN). 

Tāpat jāatzīmē, ka gan apkurei, gan ēdiena gatavošanai tirgotāji piedāvā arī citus tarifus, kas ir mainīgāki – tajos cena biežāk lēkā augšā vai lejā.

Piedāvājumi ēdiena gatavošanai

"Latvijas gāze" klientiem turpmāk piedāvās universālo pakalpojumu, ko pārskatīs reizi pusgadā. No 1. maija līdz novembra beigām tarifs šai kompānijai būs ap 10,2 centiem par kilovatstundu

Savā fiksētajā tarifā "Latvenergo" tirdzniecības zīmols "Elektrum" ēdiena gatavošanai noteicis tarifu 9,92 centi par kilovatstundu. Šeit jāpiebilst, ka tāda cena noteikta klientiem, kas slēgs līgumu uz diviem gadiem. 

Jaunpienācējs "Elenger" fiksētu tarifu gāzes izmantošanai virtuvē nepiedāvās.

Piedāvājumi apkurei

"Latvijas gāze" klientiem, kas izmanto vairāk par 250 kubikmetriem gāzes gadā, nākamajiem sešiem mēnešiem noteikusi cenu – 7,4 centi par kilovatstundu

"Elektrum", slēdzot fiksētu 24 mēnešu līgumu, klientiem, kuru gāzes patēriņš ir virs 500 kubikmetriem gadā, noteicis cenu ap 7,2 centiem par kilovatstundu.

Savukārt "Elenger" fiksētā cena, slēdzot gada līgumu, – 7,7 centi kilovatstundā

Kas vēl jāņem vērā?

Dabasgāzes cena, akcīzes nodoklis un PVN ir tikai daļa no gala lauciņiem, ko savā rēķinā ierauga patērētājs. Vēl bez tā vērā jāņem arī maksa par gāzes sadali, pārvadi un maksa par atļauto slodzi. Šīm izmaksām gan nevajadzētu ietekmēt izvēli par labu konkrētam dabasgāzes piedāvātājām – tās visiem tirgotājiem ir vienādas.

Tāpat, izvēloties tirgotāju un līguma veidu, jāpievērš uzmanība līguma termiņam, kā arī iespējām lauzt līgumu, ja tas būtu nepieciešams. Tāpat atsevišķa maksa var tikt piemērota arī par izmaiņām līgumā.  

Gāzes tirgus atveras no 1. maija. Lai līgums ar jauno piegādātāju spēkā stātos jau no šī datuma, tas jānoslēdz līdz 15. aprīlim. Ja nepieciešams ilgāks laiks padomāt – to iespējams darīt, jo izvēli var izdarīt līdz katra mēneša 15. datumam – tā, lai līgums spēkā stātos no nākamā mēneša sākuma.  

"Latvijas gāze" kā priekšrocību min stabilitāti

Šobrīd pārliecinoši visvairāk klientu dabasgāzes mājsaimniecību tirgū ir bijušajam monopolistam "Latvijas gāzei". Kompānijā lēš, ka uzņēmums pašlaik apkalpo ap 350 tūkstošiem klientu, kas līdz šim izmantojuši regulēto tarifu. Pēc "Latvijas gāzes" sacītā – galvenais ieguvums, paliekot pie viņiem, – stabilitāte un tas, ka nav nepieciešams pārslēgt līgumu.

"Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis norādīja: "Iedzīvotājiem nebūs katru mēnesi jāseko līdzi, kā mainās cena biržā. Nebūs katru mēnesi jāskatās jaunā cena, kā tas ir varbūt mūsu citu konkurentu piedāvājumos. Protams, lielākā priekšrocība – nebūs jāstāv garās rindās, nebūs jāpārslēdz līgumi."

"Latvenergo" kā galvenos ieguvumus uzsver izlīdzināto maksājumu un iespēju savienot energoresursu rēķinus

Savukārt "Latvenergo", kam mājsaimniecību segmentā ir ap 30 tūkstoši dabasgāzes klientu, kā savas galvenās priekšrocības uzsver iespēju turpināt norēķinus ar izlīdzināto maksājumu, kā arī iespēju savienot rēķinus par dažādiem energoresursiem.

"Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks atzīmēja: "Ir iespēja apvienot gan dabasgāzes, gan elektrības rēķinus vienā rēķinā, vienā maksājumā. To galvenokārt novērtē klienti, kuri dabasgāzi izmanto virtuvē, kur ir nelielas maksājumu summas."

"Elenger" uzsver – viņu piedāvājums esot izdevīgākais gāzes izmantotājiem apkurē

"Elenger" mājsaimniecībām pakalpojumus sniegt sācis pavisam nesen. Šobrīd uzņēmumam Latvijā ir vien pārsimt šāda veida klientu. Uzņēmums šobrīd apņēmies koncentrēties pārsvarā uz tiem, kas gāzi izmanto apkurē, uzsverot, ka tā piedāvājums tieši šādiem klientiem esot izdevīgākais. 

"Elenger" izpilddirektors Dāvis Skulte skaidroja: "Tas, ka tirgus beidzot atveras, likās labs brīdis izmantot iespējas un radīt papildu konkurenci, tādējādi ļaut Latvijas iedzīvotājiem atrast sev piemērotāko piedāvājumu un tirgus dalībnieku un beidzot radīt tādas reālas izvēles iespējas."

KONTEKSTS:

No 1. maija tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus. Tas nozīmē, ka vairs nebūs viena tirgotāja, kas lietotājiem nodrošināja gāzi par tarifu, kas tiek regulēts un izvērtēts tikai divas reizes gadā. Tādēļ klimata un enerģētikas ministrs aicina mājsaimniecības izvēlēties sev jauno pakalpojuma sniedzēju.

No patērētāja viedokļa tas nozīmē, ka tagad ar dabasgāzi būs jārīkojas līdzīgi kā ar elektrību – jāslēdz līgums par šī energoresursa piegādi ar kādu no tirgotājiem. Rēķinoties, ka tomēr būs daļa cilvēku, kas šādus līgumus nenoslēgs, tiek atstāta spēkā iespēja dabasgāzi saņemt tāpat kā līdz šim. Proti, saskaņā ar otrdien valdības apstiprinātajiem noteikumiem iedzīvotājiem būs pieejams universālais pakalpojums.

No 1. maija mājsaimniecībām gāzi piedāvās trīs uzņēmumi: AS "Latvijas gāze"; AS "Latvenergo", kas tirgū piedalās ar zīmolu "Elektrum"; Igaunijas gāzes un elektrības tirgotāja "Eesti Gaas" meitaskompānija Latvijā SIA "Elenger".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti