Saūda Arābijas naftas uzņēmumam «Aramco» pērn rekordliela peļņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Saūda Arābijas naftas ieguves un pārstādes uzņēmums "Aramco" pagājušajā gadā ir guvis rekordlielu peļņu – 161 miljardu dolāru. Tas ir par 46,5% vairāk nekā 2021. gadā, kad kompānija nopelnīja 110 miljardus dolāru.

Pagājušā gada peļņa izskatās vēl iespaidīgāka, ja salīdzina ar 2020. gadu, kad "Aramco" nopelnīja 49 miljardus dolāru, jo Covid-19 pandēmijas dēļ pasaulē ievērojami samazinājās pieprasījums pēc naftas.

"Aramco" pērn gūtā rekordlielā peļņa lielā mērā ir saistīta ar Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā izraisīto energoresursu cenu pieaugumu un sankcijām, kuru dēļ ir ierobežota Krievijas naftas un dabasgāzes tirdzniecība Rietumu tirgos.

Uzņēmums ir paziņojis, ka šogad plāno vēl vairāk palielināt naftas ieguves apjomus, jo cer uz Ķīnas ekonomikas atgūšanos pēc tam, kad valsts pagājušā gada beigās atcēla lielāko daļu no stingrajiem ierobežojumiem saistībā ar Covid-19.

No "Aramco" gūtās peļņa lielā mērā ir atkarīgs, vai Saūda Arābija varēs īstenot kroņprinča Mohammeda bin Salmana ambiciozās ekonomikas pārveides reformas, kuru mērķis ir samazināt valsts atkarību no naftas eksporta.

Saūda Arābija ir paziņojusi, ka līdz 2060. gadam vēlas kļūt klimatneitrāla, taču nav skaidrs, kā šo mērķi varētu sasniegt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti