Rīta Panorāma

Bankrotē liela ASV banka

Rīta Panorāma

Rutes Martas Jansones izstāde – perfomance "Zemdegas"

Intervija ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni

Ministre: Veselības aprūpei būtu jānovirza 14% no sociālā nodokļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Veselības ministre Līga Meņģelsone ("Apvienotā saraksta" deleģētā) uzskata, ka veselības aprūpes finansēšanai būtu jānovirza 14% no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jeb sociālā nodokļa. Kā būtu jānodrošina veselības aprūpe cilvēkiem, kuri nemaksā nodokļus, ministre izvairījās minēt.

Meņģelsone intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja, ka šī gada budžetā veselības aprūpei nav piešķirts viss nepieciešamais  finansējums, taču ir panākta vienošanās, kas gadījumos, kad kādā citā nozarē nauda netiks iztērēta, valdība koleģiāli lems par šīs naudas novirzīšanu veselības aprūpei.

Savukārt nākotnē veselības aprūpei būtu jānovirza lielāka daļa no sociāla nodokļa. Pašlaik par nodarbinātajiem tiek maksāta obligātā sociālās apdrošināšanas iemaksa un veselības aprūpei novirza 1% no tā.

Ministre pauda, ka veselībai būtu jānovirza vismaz 14%, un tad nozare nevis lūgtos pēc naudas, bet būtu konkrēts pietiekams finansējums.  

Pašlaik visiem sociālās apdrošināšanas gadījumiem apdrošinātā darbinieka maksāto sociālo nodokli novirza vairākiem mērķiem –  23,91% no tā atvēlēts pensijas apdrošināšanai, 1,6% – apdrošināšanai bezdarba gadījumam, 0,66% – darba negadījumu apdrošināšana, 2,29% – invaliditātes apdrošināšanai, 3,47% – maternitātes un slimības apdrošināšanai,  1,16% – vecāku apdrošināšanai un  1% – veselības apdrošināšanai.

Sociālā nodokļa sadalījums gan dažādām grupām, piemēram, strādājošiem pensionāriem vai pašnodarbinātajiem ir atšķirīgs, un to nosaka valdības noteikumi.

Ministre sacīja, ka no sociālā nodokļa būtu jānovirza naudu kādiem trīs mērķiem – veselības aprūpei, pensijām un apdrošināšanai bezdarba gadījumam, savukārt pārējiem mērķiem līdzekļi būtu jāatrod ārpus sociāla budžeta.  

Meņģelsone sacīja, ka tad arī nodokļu maksātāji saprastu, kur tieši aiziet viņu nauda un kāpēc jāmaksā nodokļi, tā būtu katra darbinieka veselības apdrošināšana.

Jautāta, kā veselības aprūpes pakalpojumus saņemtu cilvēki, kuri nemaksā nodokļus, ministre vispirms norādīja, ka katram, kas dzīvo Latvijā,  ir jāmaksā nodokļi, bet uz atkārtotu jautājumu sacīja, ka "par to mēs spriedīsim šajā [darba] grupā", izskatot iespējamās izmaiņas nodokļu pamatnostādnēs.

Valsts speciālā budžeta, kur nonāk kā sociālais nodoklis iekasētā nauda, ieņēmumi 2023. gadā plānoti 386,7 miljonu eiro apmērā.

 KONTEKSTS:

Vienas no kaismīgākajām un garākajām debatēm, Saeimai pieņemot šī gada budžetu, bija par finansējumu veselības nozarei. Tai šogad nauda būs 1,6 miljardi eiro, papildus piešķirti 85,8 miljoni eiro. Tomēr ar to nav gana. Mediķi iepriekš pauda, ka papildus būtu nepieciešami vēl aptuveni 220 miljoni eiro. Un bažas par nepietiekamo finansējumu nezūd aizvien.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti