Rīta Panorāma

Iespējams pagarinās Ukrainas Krievijas graudu līgumu

Rīta Panorāma

Intervija ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni

Bankrotē liela ASV banka

Bankrotē liela ASV banka – «Silicon Valley Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eksperti brīdina par iespējamām problēmām Amerikas Savienoto Valstu (ASV) banku sistēmā pēc "Silicon Valley Bank" bankrota. Tās klienti galvenokārt bija tehnoloģiju jaunuzņēmumi.  

"Silicon Valley Bank" (SVB) ir pirmā federāli apdrošinātā kredītiestāde, kas izsludinājusi maksātnespēju kopš 2020. gada, un lielākā finanšu iestāde, kurai radušās šādas problēmas kopš lielās finanšu krīzes 2008. gadā.

No brīža, kad banka vēl bija funkcionējoša, līdz brīdim, kamēr tā tika sestdien aizvērta, pagāja vien 48 stundas.

Bankas nodaļas darbu varētu atsākt pirmdien federālo iestāžu kontrolē.

Vēl trešdien SVB paziņoja, ka tai vajag 2,25 miljardus ASV dolāru, lai stabilizētu savu bilanci un novērstu radušos zaudējumus no savu aktīvu pārdošanas.

Problēmas sakne ir tāda, ka centrālās bankas pasaulē, tai skaitā arī ASV Federālā rezervju sistēma, palielina procentu likmes, lai ierobežotu inflāciju. Taču tādēļ nauda kļūst daudz dārgāka un ieguldījumi uzņēmumu attīstībā arī kļūst dārgāki un vairs ne tik izdevīgi.

Turklāt šīm problēmām nāca klāt arī tas, ka pēdējā laikā tehnoloģiju uzņēmumu akciju vērtība samazinās. Līdz ar to daudzi tehnoloģiju uzņēmumi, lai finansētu savu darbību, sāka ņemt ārā noguldījumus no šīs bankas.

Tā bankā radās pamatīgs iztrūkums, tā mēģināja pārdot savus aktīvus, kuru lielākā daļa bija ASV obligācijas. Taču "caurums" izrādījās pārāk liels un veicināja jaunu panikas lēkmi, kad naudu no bankas sāka ņemt ārā visi. Lai izbeigtu šo procesu un pasargātu klientu intereses, banka uz laiku tika slēgta.

Maksimums, uz ko var cerēt viens noguldītājs, ir 250 000 dolāru. Taču tādi, kuriem kontos ir tikai līdz šai summai, ir nepilni 3% bankas klientu.

SVB klienti lielākoties ir tehnoloģiju uzņēmumi.

Lielbritānijas valdība jau paziņojusi, ka steigsies palīgā saviem tehnoloģijas uzņēmumiem, ja tiem šo notikumu dēļ arī sāksies problēmas.

Kāda ietekme tam būs kopumā uz Eiropas valstu ekonomikām un konkrēti tehnoloģiju uzņēmumiem, vēl īsti skaidrs nav, to rādīs laiks. Taču iespējams, ka ļoti būtiskas negatīvas sekas tas uz finanšu pasauli neatstās.

Tiesa, eksperti norāda, ka līdzīgas problēmas var piedzīvot arī citas bankas. Augstās procentu likmes ierobežo investīciju apmērus, jo pieeja lētai naudai ir beigusies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti