ASV finanšu uzraugi sola aizsargāt visus noguldījumus bankrotējušajā "Silicon Valley Bank”

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

ASV federālo iestāžu kontrolē pirmdien, 13. martā, darbu atsāks pagājušajā nedēļā slēgtās "Silicon Valley Bank" ("SVB") nodaļas. Finanšu uzraugi sola, ka maksātnespēju pasludinājušās bankas klientu līdzekļi būs drošībā. ASV valdība arī apgalvo, ka neieguldīs nodokļu maksātāju līdzekļus Silīcija ielejas bankas glābšanā.

ĪSUMĀ:

  • ASV 16. lielākā banka "Silicon Valley Bank" pasludināja maksātnespēju.
  • ASV finanšu ministre uzsver: ASV banku sektors ir stabils.
  • ASV amatpersonas paziņo: bankas klientu noguldījumus pilnībā aizsargās.
  • Tas ir bezprecedenta solis, parasti noguldītāji atgūst tikai garantētos 250 000 dolāru.
  • No pirmdienas bankas klienti atkal varēs piekļūt saviem noguldījumiem.
  • Amatpersonas: nodokļu maksātājiem nebūs jāsedz bankas kraha radītie zaudējumi.
  • Izdevumu segšanai sola izmantot atlikušos bankas aktīvus.
  • Eiropas lielākā banka HSBC iegādājās "Silicon Valley Bank" britu struktūrvienību.  

ASV finanšu uzraugi sola aizsargāt visus noguldījumus bankrotējušajā "Silicon Valley Bank”
00:00 / 03:01
Lejuplādēt

ASV finanšu sektors aizvadītās nedēļas beigās piedzīvoja pamatīgu satricinājumu, jo piektdien Kalifornijas Finanšu aizsardzības departaments paziņoja par "SVB" slēgšanu, lai aizsargātu tobrīd 16. lielākās ASV bankas noguldītājus, no kuriem vairums bija tehnoloģiju uzņēmumi.

Finanšu uzraugi šādu soli spēra, lai apturētu masveidīgu līdzekļu izņemšanu no bankas, kas sākās pēc tam, kad aizdevējs paziņoja par nepieciešamību piesaistīt 2,25 miljardus dolāru (2,1 miljardi eiro), lai stabilizētu savu bilanci.

Līdz brīdim, kad varasiestādes paziņoja par "SVB" slēgšanu, noguldītāji bija izņēmuši vairāk nekā 42 miljardus dolāru (39,2 miljardi eiro).

ASV finanšu ministre Dženeta Jelena svētdien sacīja, ka valsts banku sektors ir stabils un atbildīgās iestādes dara visu, lai "SVB" krahs nenodarītu plašāku kaitējumu.

"Amerikas ekonomika balstās uz drošu un stabilu banku sistēmu, kas var nodrošināt mūsu mājsaimniecību un uzņēmumu kredītvajadzības. Tāpēc, kad bankrotē banka, īpaši tāda izmēra kā "Silicon Valley Bank" ar miljardiem dolāru vērtiem noguldījumiem, tas noteikti rada bažas. Noguldītāji, no kuriem daudzi var būt mazie uzņēmumi, paļaujas uz piekļuvi saviem līdzekļiem, lai varētu apmaksāt rēķinus. Es visu nedēļas nogali esmu strādājusi kopā ar mūsu banku regulatoriem, lai izstrādātu atbilstošu politiku šīs situācijas risināšanai. Pagaidām es nevaru sniegt plašāku informāciju, bet es vēlos uzsvērt, ka

ASV banku sistēma ir patiešām droša un labi kapitalizēta. Tā ir izturīga," Jelena sacīja intervijā telekanālam "CBS News".

Dažas stundas vēlāk Jelena, Federālo rezervju vadītājs Džeroms Pauels un Federālās depozītu apdrošināšanas korporācijas priekšsēdētājs Martins Gruenbergs izplatīja kopīgu paziņojumu, kurā bija teikts, ka Silīcija ielejas bankas klientu noguldījumus pilnībā aizsargās.

Tas ir bezprecedenta solis, jo parasti banku maksātnespējas gadījumā apdrošinātie noguldītāji varētu atgūt tikai garantēto kompensāciju – 250 000 dolāru.

No pirmdienas Silīcija ielejas bankas klienti atkal varēs piekļūt saviem noguldījumiem.

Amatpersonas savā paziņojumā arī uzsvēra, ka ASV nodokļu maksātājiem nebūs jāsedz bankas kraha radītie zaudējumi, jo varasiestādes varēšot izmantot bankas atlikušos aktīvus, lai segtu izdevumus, kas ir saistīti ar atlīdzību izmaksāšanu noguldītājiem.

Arī Latvijas investīciju baņķieris Ģirts Rungainis intervijā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka "Silicon Valley Bank" nedienām nevajadzētu nekādā veidā skart Eiropu un Baltijas reģionu. "Protams, nevar izslēgt, ka arī Eiropā kāds ir nopircis šīs bankas obligācijas, bet tad to nebija pārāk daudz un tam nevajadzētu atstāt nekādu sistēmisku ietekmi. Tie ir zaudējumi, ar ko bankām Eiropā jāvar tikt galā," sacīja Rungainis.

Viņš gan pieļāva, ka kādi Latvijas jaunuzņēmumi varētu būt saistīti ar uzņēmumiem, kas ir klienti šajā bankā. "Bet tā kā ASV valdība jau ir paziņojusi, ka visi klienti simtprocentīgi atgūs savus noguldījumus, tad principā tā ir īstermiņa aizķeršanās," sacīja Rungainis.

Ģirts Rungainis par "Silicon Valley Bank"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Eiropas lielākā banka HSBC pirmdien paziņoja, ka ir iegādājusies "SVB" Lielbritānijas struktūrvienību, samaksājot par to vienu miljardu britu mārciņu (1,1 miljards eiro). Tādējādi ir pasargāti vairāk nekā 3000 klientu, kuru kopējais ieguldījumu apmērs pārsniedza 6,7 miljardus mārciņu (7,6 miljardi eiro).

Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs izdevumam "Le Monde" paziņojis, ka "SVB" bankrots nerada nekādus nopietnus riskus Francijas finanšu sektoram.

KONTEKSTS:

"Silicon Valley Bank" (SVB) ir pirmā federāli apdrošinātā kredītiestāde, kas izsludinājusi maksātnespēju kopš 2020. gada, un lielākā finanšu iestāde, kurai radušās šādas problēmas kopš lielās finanšu krīzes 2008. gadā.

Problēmas sakne ir ASV Federālās rezervju sistēmas lēmumā palielināt procentu likmes, lai ierobežotu inflāciju. Taču tādēļ nauda kļūst dārgāka un ieguldījumi uzņēmumu attīstībā arī kļūst dārgāki un vairs ne tik izdevīgi. Turklāt šīm problēmām nāca klāt arī tas, ka pēdējā laikā tehnoloģiju uzņēmumu akciju vērtība samazinās. Līdz ar to daudzi tehnoloģiju uzņēmumi, lai finansētu savu darbību, sāka ņemt ārā noguldījumus no šīs bankas.

Tā bankā radās pamatīgs iztrūkums, tā mēģināja pārdot savus aktīvus, kuru lielākā daļa bija ASV obligācijas. Taču "caurums" izrādījās pārāk liels un veicināja jaunu panikas lēkmi, kad klienti naudu no bankas sāka ņemt ārā. Lai izbeigtu šo procesu un pasargātu klientu intereses, banka uz laiku tika slēgta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti