Dienas ziņas

Mazinājies čeku loterijas dalībnieku skaits

Dienas ziņas

Baltijas valstu premjeri apliecina atbalstu Ukrainai

Mazinās sāls, cukura un transtaukskābju daudzumu pārtikā

13 Latvijas pārtikas ražotāji apņemas ražot veselīgākus produktus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Veselības ministrijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) parakstītajam sadarbības memorandam par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu izteikuši gatavību pievienoties 13 Latvijā iecienīti pārtikas uzņēmumi, informēja Veselības ministrijā (VM).

13 pārtikas ražotāji, kas gatavi pievienoties memorandam

  • SIA "Cannelle bakery ",
  • SIA "Orkla Latvija" ,
  • AS "HKScan Latvia",  
  • AS "Cēsu alus" (ar saldinātu bezalkoholisku dzērienu produkciju, kas netiek pozicionēta kā šķietama alkoholisku dzērienu alternatīva, piemēram, bezalkoholisks vīns, alus vai sidrs),
  • SIA "Ilgezeem",  (ar saldinātu bezalkoholisku dzērienu produkciju, kas netiek pozicionēta kā šķietama alkoholisku dzērienu alternatīva, piemēram, bezalkoholisks vīns, alus vai sidrs),
  • SIA "Cido grupa",
  • SIA "Dona",
  • SIA "Lāči",
  • SIA "Saldus maiznieks",
  • SIA "Lielezers",
  • SIA "Maiznīca Flora",
  • AS "LPB" maiznīca Priekule,
  • SIA "Gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne".

Avots: Veselības ministrija

Pievienojoties dalībnieki apņemas savos produktos samazināt sāls, cukura vai piesātināto taukskābju daudzumu, tādējādi veicinot veselīga uztura pieejamību iedzīvotājiem.

"Tomēr arī valsts rīcībā ir instrumenti, lai veicinātu veselīgākas pārtikas patēriņu. Viens no šādiem instrumentiem ir daudzās Eiropas valstīs jau iedibināta  un Pasaules Veselības organizācijas atzīta iniciatīva – brīvprātīga memoranda slēgšana starp valsti un pārtikas ražotājiem, kurā uzņēmumi apņemas pārskatāmā termiņā uzlabot savas ražotās produkcijas sastāvu, lai iedzīvotājiem veselīgās izvēles kļūtu arvien pieejamākas. Šobrīd savu gatavību pievienoties sadarbības memorandam ir pauduši 13 pārtikas uzņēmumi ar vairāk nekā 100 produktiem, un man liels prieks, ka starp šiem uzņēmumiem ir gan lieli atpazīstami ražotāji, gan nelieli spēcīgi uzņēmumi," teica veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!").

Liela daļa iedzīvotāju nemaz nezina, ka ikdienas paradumi – liels sāls, cukura un piesātināto tauku patēriņš ikdienas uzturā kombinācijā ar mazkustīgu dzīvesveidu atstājis ietekmi uz veselību un jau radījis kādu no hroniskām slimībām.

"Daudziem, arī gados jauniem cilvēkiem, tomēr ir hroniskas slimības. Un viena no biežākajām ir otrā tipa cukura diabēts, kas no neinfekcijām ir pasaules epidēmija, 21. gadsimta problēma," atzina Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Daudz sāls vai cukura ir ne vien našķos, bet arī produktos, kas šķiet veselīgi. Piemēram, jogurtā, sierā, arī maizē, mērcēs, dzērienos un citos. Un pārāk liels neveselīgo piedevu daudzums nereti tiek apēsts par to nenojaušot.

"Manuprāt, tas, kas Latvijā joprojām nav līdz galam varbūt izdarīts, ir šī te izglītības programma, sākot jau no mazākajām klasītēm. Mums būtu bērniem jāmāca, lai viņi zina, kāpēc tad šie cukurotie dzērieni varbūt nav tie labākie. Kāpēc sāls nav tik labs," teica Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Neimane.

Sabiedrības veselības speciālisti uzsver – ķermenim radīto kaitējumu var mazināt samazinot veselībai kaitīgo vielu patēriņu.

Daudz vieglāk, nekā mainīt sabiedrības paradumus, ir mazāk veselībai nelabvēlīgo vielu iestrādāt pārtikā. Tāpēc sabiedrības veselības speciālisti liek lielas cerības uz memorandu, ko pašlaik apņēmušies ievērot 13 Latvijas pārtikas ražotāji.

Memoranda mērķis ir uzlabot iedzīvotāju uztura paradumus, veicinot tādu pārtikas produktu pieejamību, kuriem ir samazināts piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzums.

Pārtikas ražotāji, kas pievienosies memorandam, apņemas savos produktos samazināt piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzumu.

Iekļautas tādas pārtikas produktu grupas kā gaļas un zivju produkti, graudaugu produkti, produkti, kas ražoti no augļiem un dārzeņiem, saldēta gatavā pārtika, piena produkti, saldumi, dzērieni, kartupeļu izstrādājumi, mazu bērnu pārtikas produkti.

Atbilstoši katrai produktu grupai noteiktajiem nosacījumiem piesātinātās taukskābes jāsamazina par 5 līdz 10%, cukurs par 5 līdz 20% un sāls par 5 līdz 10%.

Šobrīd savu gatavību pievienoties sadarbības memorandam pauduši 13 pārtikas uzņēmumi, taču VM aicina arī citus ražotājus izvērtēt savas iespējas pievienoties memorandam un uzlabot savu produktu sastāvu, padarot tos patērētājiem veselīgākus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti