Čehija prezentē plašu nodokļu un pensiju sistēmas reformu

Čehijas valdība ceturtdien prezentēja plašu nodokļu un pensiju sistēmas reformu, lai apturētu valsts parādsaistību pieaugumu, ko veicinājusi koronavīrusa pandēmija un karš Ukrainā.

Čehijas premjerministrs Petrs Fiala norādīja, ka šīs reformas mērķis ir ievērojami apturēt valsts parādsaistību kāpumu un nodrošināt ilgtspējīgu pensiju sistēmu.

2019. gadā pirms pandēmijas izplatības Eiropā Čehijas parādsaistības veidoja 28,3% no iekšzemes kopprodukta, bet pērn tās sasniedza 42,6%.

Valdība apņēmusies samazināt izdevumus valsts pārvaldes sektorā un subsīdijas, kā arī no 2024. gada palielināt nekustamo īpašumu un uzņēmumu ienākumu nodokļus.

Tāpat Čehija ieviesīs izmaiņas pensionēšanās vecuma palielināšanai. Čehijas nodarbinātības un sociālo lietu ministre Mariana Jurecka sacīja, ka pensionēšanās vecums no 2025. gada tiks noteikts, balstoties uz paredzamo iedzīvotāju dzīves ilgumu. Šobrīd pensionēšanās vecums Čehijā ir 64 gadi.

Jurecka norādīja, ka vidēji čehiem pensiju vajadzētu saņemt 21,5 gadus. "Ap 2050. gadu mums būs viens strādājošais uz vienu pensionāru, tāpēc šīs izmaiņas ir svarīgas," skaidroja ministre.

Tāpat valdība aizvietos pašreizējās trīs PVN likmes 10%, 15% un 21% apmērā ar divām – 12% un 21% – likmēm. Tādām svarīgām preču kategorijām kā pārtikas produktiem, mājokļu uzturēšanai un veselības aprūpei pašreizējo 15% vietā tiks piemērota 12% PVN likme.

Paredzēts arī paaugstināt nodokļus alkoholam, tabakas izstrādājumiem un azartspēlēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti