Rīta Panorāma

Raidījuma "Ukulele" varoņi dodas koncerttūrē

Rīta Panorāma

Vācijā slēgs pēdējās trīs atomspēkstacijas

Starptautiskais Valūtas fonds samazina pasaules un Latvijas IKP pieauguma prognozi

Starptautiskais Valūtas fonds: Procentu likmes, visticamāk, kritīs līdz pirmspandēmijas līmenim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sagaidāms, ka procentu likmes lielākajās pasaules ekonomikās samazināsies līdz pirmspandēmijas līmenim zemās produktivitātes un iedzīvotāju novecošanas dēļ. Tas teikts jaunajā Starptautiskā Valūtas fonda prognozē. 

Starptautiskais Valūtas fonds: Procentu likmes, visticamāk, kritīs līdz pirmspandēmijas līmenim
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

Starptautiskā Valūtas fonda eksperti uzskata, ka visas pasaules iekšzemes kopprodukts šogad palielināsies par 2,8%, kas ir par procenta desmitdaļu mazāk, nekā bija paredzēts iepriekš. Vienlaikus līdz 7% palielināta gada inflācijas prognoze, un tas varētu veicināt turpmāku procentu likmju pieaugumu.

Fonds norādīja, ka aizņēmumu izmaksu pieaugums, visticamāk, būs īslaicīgs, tiklīdz augstā inflācija tiks pakļauta kontrolei. Tiesa, fonds nav izteicis prognozi par to, kad tieši atgriešanās pie pirmspandēmijas līmeņa varētu notikt. 

Kā emuārā norādīja fonds, "nesenais reālo procentu likmju pieaugums, visticamāk, būs īslaicīgs, un brīdī, kad inflācija atkal tiks kontrolēta, attīstīto ekonomiku centrālās bankas, visticamāk, atvieglos monetāro politiku un atgriezīs reālās procentu likmes pirmspandēmijas līmenī". 

Vašingtonā bāzētā finanšu institūcija paziņoja, ka iedzīvotāju novecošana varētu būt viens no faktoriem, kas varētu samazināt inflāciju. Proti, tēriņi attiecībā pret ienākumiem vislielākie ir laikā, kad cilvēks ir 20, 30 vai 40 gadus vecs. Kļūstot vecākam, tēriņi mazinās.

SVF samazināja Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi – no 1,6 līdz 0,4% šim gadam. Arī gada inflācija šogad būs lielāka nekā visā pasaulē – 9,7%.

Tomēr mūsu valsts ir labākā situācijā nekā Lietuva un Igaunija, kur šogad prognozēta ekonomikas lejupslīde par 0,3 un 1,2% un nebūs mazāks cenu pieaugums. Savukārt Eirozonā kopumā iekšzemes kopprodukts šogad varētu pieaugt par 0,8%, bet inflācija samazināsies līdz 5,3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti