Rīta Panorāma

Caur Poliju bēgļu gaitās devušies 11 miljoni ukraiņu

Rīta Panorāma

Baidens devies vizītē uz Ziemeļīriju un Īriju

Intervija ar AREI Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāju Ingūnu Gulbi

Eksperte: Mazajiem veikaliem grūtības rada taras depozīts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mazajiem veikaliem grūtības darbā rada iepakojumu depozīta sistēma, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Gulbe zināja teikt, ka pierobežas veikalos būtiska daļa produktu ir vietējās izcelsmes un sortiments ir atšķirīgs no Rīgas. "Bija produkti, kas pat man bija pārsteigums, ka Latvijā tādus ražojam," pastāstīja Gulbe.

Apbraukājot 30 pierobežas veikalus, viņa arī secināja, ka mazajiem veikaliem grūtības rada taras depozīta sistēma. Tas esot arī viens no iemesliem cenu kāpumam tajos.

Savukārt kopumā attiecībā uz pārtikas cenām, viņasprāt, priekšstatu par dārgu pārtiku rada pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme. Tāpat tirdzniecībā konkurence nav tik liela kā kaimiņvalstīs.

KONTEKSTS:

2020. gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus, un tā sāka darboties 2022. gada februārī. Konkursā nolēma sistēmu septiņu gadu periodā uzticēt SIA "Depozīta iepakojuma operators". Depozīta sistēmā var nodot tikai pudeles, kuras iegādātas ar Latvijas depozīta sistēmas marķējumu.

Pirmajā gadā, kopš Latvijā ieviesta depozīta sistēma dzērienu iepakojumam, depozīta pieņemšanas vietās kopumā savākti ap 250 miljoni dažādu iepakojumu, kas ir 68% no gada laikā kopumā tirgū laistā depozīta iepakojuma apjoma.

Patlaban Latvijā ir 1400 depozīta iepakojuma nodošanas vietas. 12 uzņēmumi ar 47 tirdzniecības vietām likumu joprojām nepilda, proti, šajos veikalos iepakojumu arvien nepieņem nedz taromātos, nedz manuāli. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti