Pievienotā vērtība

Uzņēmējiem pieejama Eiropas Atveseļošanās fonda nauda digitālajai transformācijai

Pievienotā vērtība

Krievijas iebrukuma Ukrainā atstātās sekas Latvijas ekonomikā

Sankcijas pret Krieviju pieaug, netrūkst arī uzņēmēju, kas tās cenšas apiet

Ar obligāciju emisiju atkritumu pārstrādātājs «Eco Baltia» tēmē arī uz Polijas tirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Uzņēmums "Eco Baltia" pagājušonedēļ emitēja obligācijas 8 miljonu eiro apjomā ar kupona likmi 8% gadā. Investoru interese – daudzreiz lielāka nekā piedāvājums. Tikmēr uzņēmums nepieciešamību piesaistīt papildu investīcijas skaidro ar vēlmi paplašināt savu tirgus daļu un reģionālo tvērumu.

Brīdī, kad Jelgavā plastmasas atkritumu pārstrādes rūpnīcā viesojās Latvijas Radio, rūpnīcā ap biržas bronzas zvanu pulcējās cilvēku bariņš. Apģērbs liecināja – viņi noteikti nav ieradušies uz savu maiņu rūpnīcā. Gan zvans, gan viesi bija daļa no kādas tradīcijas. Uzņēmuma akciju vai obligāciju pirmajā kotācijas dienā tas iezvana tirdzniecības dienas sākuma zvanu. 

Šoreiz kārta "Eco Baltia" obligācijām tikt iekļautām Rīgas biržā. Kā viņi paši norādīja, vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupai obligāciju emisijā gūtais finansējums ir būtisks. 

"Mums ir lieli plāni attīstībai. Banku segmentā nav viegli, un investoru uzticētais mums ir nepieciešams, lai turpinātu izaugsmi," sacīja Māris Simanovičs, "Eco Baltia" valdes priekšsēdētājs.

Par plāniem tur dzirdams bieži un daudz. Arī par nolūkiem paplašināt savu tirgus daļu un reģionālo tvērumu, iegādājoties citus uzņēmumus. Tur "Eco Baltia" ambīcijas ir jau stipri aiz Latvijas robežām. 

"Pirms dažiem gadiem mājas tirgus mums bija Latvija, tad Latvija un Lietuva, šobrīd mēs viennozīmīgi uzskatām – Baltija ir mūsu mājas tirgus. Mūsu nākamās intereses ir Polijas virzienā," sacīja Simanovičs.

Lai pēc diviem gadiem varētu obligāciju 8 miljonus eiro atmaksāt un vēl nopelnīt solītos 8% gadā, uzņēmumam darba netrūks.

Kādēļ tieši šobrīd daudzi uzņēmumi nolemj meklēt kapitālu biržā? "Domāju, tā viena lieta, kas Latvijas kapitāla tirgū ir pietrūkusi, ilgstoši nebija pozitīvu piemēru, gan runājot par akciju, gan obligāciju emisijām. Un te man ir jāsaka –

pēdējie trīs, četri gadi ir bijuši ārkārtīgi ražīgi, produktīvi un interesanti kapitāla tirgos. Ir ienākuši daudz (..) uzņēmumi no dažādiem sektoriem,

kas parādīja, ka to ir iespējams izdarīt. Otrs attīstības leņķis bijis caur obligācijām. Mums ir visdažādāko nozaru, izmēru uzņēmumi, kuri veiksmīgi piesaistījuši kapitālu caur obligācijām," skaidroja Daiga Auziņa-Melalksne, "Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti