Polijā pret Ukrainas konkurenci protestē arī kravu pārvadātāji

Eiropas Savienībai ar lielām pūlēm izdevās nomierināt protestus, ko Polijas un citu Ukrainas kaimiņvalstu lauksaimnieki rīkoja pret Ukrainas lauksaimniecības produkcijas ieplūšanu šo valstu tirgū, bet tagad Polijā līdzīgus protestus rīko kravu pārvadātāji.

Kopš maija sākuma starp Poliju un Ukrainu norit vēl viens saspīlējums preču tranzīta jomā. Polijas tālbraucēji protestē uz robežas ar Ukrainu pret lēto konkurenci no šīs kaimiņvalsts. Viņi bloķējuši robežkontroles punktus pie Polijas robežas ar Ukrainu un Baltkrieviju, ievērojami apgrūtinot satiksmi.

Tālbraucēji saka, ka vienošanās starp Eiropas Savienību un Ukrainu ir ļāvusi Ukrainas kravu pārvadātājiem brīvi nogādāt preces Polijā un citviet. Turpretī Ukrainā poļu tālbraucējiem tiek uzlikti sodi.

Polijas tālbraucēji žēlojas, ka viņiem nākas saskarties ar negodīgu konkurenci no Ukrainas, arī Krievijas un Baltkrievijas šoferu puses.

Eiropas Savienība ir atļāvusi Ukrainas tālbraucējiem bez īpašām atļaujām nogādāt kravas no Ukrainas uz Eiropas Savienības valstīm. Ukraiņiem ir aizliegts veikt pārvadājumus Eiropas Savienības iekšējā tirgū, bet Polijas firmas vēsta, ka šie ierobežojumi netiek pietiekami kontrolēti.

"Mēs nevaram ar to samierināties, jo viņi pārpludina mūsu tirgu ar lētām mašīnām, lētiem šoferiem un visu pārējo," izdevumam "Politico" žēlojas Polijas kravu pārvadājumu firmas vadītājs Jakubs Kots.

"Viņiem nav tādas izmaksas, kā ir mums Eiropas Savienībā. Ja nekas netiks darīts, Polijas firmas tiks noslaucītas no kartes."

Pagājušajā mēnesī Polija un četras citas Centrāleiropas valstis lūdza Eiropas Savienības palīdzību, lai novērstu Ukrainas lēto graudu ietekmi.

Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma Ukrainā, kas sākās 2022. gada 24. februārī pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles, Ukrainas graudu un citas produkcijas eksports caur ostām bija apgrūtināts, tika meklēti citi alternatīvie ceļi.

Ukrainas graudu eksports turpinājās caur Eiropas Savienību tranzītā uz citām valstīm, taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus un Polijas lauksaimniecības ministra atkāpšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti