Malkas cena kritusies par aptuveni 50%; mājsaimniecības nesteidz iepirkt kurināmo nākamai sezonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vēl līdz mēneša beigām iedzīvotāji var pretendēt uz atbalstu malkas apkurei, bet pašvaldībās atbalsta pieteikumus vairs iesniedz retais, atzina apvaicātās vietvaras. Vienlaikus malkas cena pēdējos mēnešos pakāpeniski samazinājusies, bet malkas tirgotāji pagaidām būtisku pieprasījuma pieaugumu vietējā tirgū nenovēro, taču prognozē, ka cilvēki arī šovasar iepirks lielas malkas rezerves visai nākamajai apkures sezonai.

ĪSUMĀ:

  • Saskaldītas malkas cena tirgū kritusies par aptuveni 50%, lēsa kokapstrādes uzņēmumā.
  • Cilvēki interesējas par malkas cenu un pieejamību nākamai sezonai, bet pirkt nesteidzas. 
  • Gulbenes un Aizkraukles novadā daži tūkstoši pieteikumi atbalstam par malkas iegādi bez čeka.
  • Malkas apkures atbalstam ar čekiem bijuši 7 pieteikumi Gulbenes novadā un 12 – Aizkraukles novadā.
  • Gulbenes novadā tagad apsīkusi interese par atbalstu, bet Aizkraukles novadā – neliela aktivitāte.
  • Aizkraukles novada vietvara: Būtu prātīgi jau šobrīd sākt plānot nākamā gada apkures tēriņus.

Malkas cena pēdējos mēnešos lejupejoša; mājsaimniecības interesējas par kurināmo nākamai sezonai
00:00 / 04:11
Lejuplādēt

Meža apsaimniekošanas un kokrūpniecības uzņēmuma PATA grupa pārstāvis Jānis Mierkalns vērtēja, ka pērn, strauji kāpjot energoresursu cenām, patērētāji iegādājās kurināmās koksnes produktus, tostarp malku ar rezervi, un veidoja lielus uzkrājumus visai sezonai. Uzņēmums apkures vajadzībām arī mājsaimniecībām tirgo briketes un malku. Šobrīd saskaldītas malkas cena tirgū kritusies par aptuveni 50%, lēsa Mierkalns, bet uzņēmumā mājsaimniecību pieprasījums pēc malkas pagaidām nav būtiski kāpis.

"Kritums ir būtisks, un, ja mēs pieliekam loģisko inflācijas ražošanas izmaksu pieaugumu, tad var teikt, ka mēs jau esam tuvu tam, kā tas bija pagājušā gada sākumā. Kāds tirgo berkubikmetru, kāds cieškubikmetru, kāds pārdod krāmētu malku vai tirgo maisiņu litros.

Tātad mērvienības ir dažādas, bet, ja skatāmies kopumā uz visu energokoksnes grozu, tad cena ir samazinājusies par 40–50%, salīdzinot ar to augstāko cenu punktu pērn. 

Cilvēki interesējas par cenām, par malkas pieejamību, bet nevar teikt, ka ir liela aktivitāte šobrīd. Krājumi šai ziemai bija labi sagatavoti, un šobrīd mājsaimniecības tos vēl izmanto. Tās izmaiņas cenās atkal varētu būt uz rudeni," sacīja Mierkalns.

Savukārt uzņēmums "Kadiķi ARV" nodarbojas ar malkas iepirkšanu un piegādi. Tā pārstāvis Arnis Resnis gan norādīja, ka, lai arī tirgū kurināmajai koksnei cena krīt, no mežizstrādātājiem vēl nevar iegādāt kurināmo koksni par zemāko pirmskara līmeņa cenu. Arī viņš apstiprināja, ka cilvēki aktīvi interesējas par malkas cenu, bet no iegādes vēl atturas.

"Iedzīvotāji zvana, bet saka, ka dārgi. Viņi saka: "Malkai taču jābūt lētākai!", un mēs sakām: "Jā, bet mums vēl viņa nav palikusi lētāka". Mēs tā kā gaidām un vēl pat nepērkam, lai arī mums pašiem vajadzētu jau sākt vest, jo cilvēki jau zvana un interesējās. Bet mēs gaidām, kad beigsies apkures sezona un tad nevienam vairs neko nevajag, un tad – par cik būs, par tik arī pirksim," skaidroja Resnis.

Iedzīvotāji visas aizvadītās apkures sezonas laikā varēja saņemt arī atbalstu malkas apkurei. Piemēram, Gulbenes novada pašvaldībā pērn rudenī saņemti 4937 pieteikumi malkas apkures kompensācijai bez čeka. Kopumā mājsaimniecībām izmaksāti vairāk nekā 287 000 eiro.

Savukārt visas sezonas garumā tikai septiņas mājsaimniecības malkas apkures atbalstam pieteikušās ar uzrādītiem čekiem un kopumā tādējādi izmaksāti ap 3300 eiro.

Šim atbalstam iedzīvotāji gan vēl var pieteikties līdz mēneša beigām.

"Šobrīd šī kustība ir apsīkusi un, pēc mūsu aplēsēm, tās mājsaimniecības, kuras varēja, tās arī pretendēja un saņēma maksājumu. Šobrīd esam uz pavasara sliekšņa un cilvēki vairāk domā par zemes darbiem. Par visām šīm lietām gan mēs nevaram atslābt un arī mums kā pašvaldībai ir jādomā, jo mums arī ir vairāki objekti, kurus apkurina ar malku," stāstīja Gulbenes novada pašvaldības pārstāve Jana Igaviņa.

Aizkraukles novadā patlaban vēl ir neliela iedzīvotāju aktivitāte, piesakoties atbalstam malkas apkurei. Patlaban trīs pieteikumi ir izskatīšanas procesā, bet visas apkures sezonas laikā atbalstam par malkas iegādi ar čeku bijuši vien 12 pieteikumi, sacīja vietvaras pārstāve Evija Vectirāne .

"Bez čekiem, protams, iedzīvotāji bijuši daudz aktīvāki, un tajā periodā ir iesniegti 6339 iesniegumi apmaksai un atteikumus saņēma 168, kopumā šajā atbalsta veidā izmaksāti 370 980 eiro. Protams, pašvaldības ieskatā būtu prātīgi jau šobrīd sākt plānot nākamā gada apkures izdevumus un to, kā sev laicīgi sagādāt malku. Taču mēs arī saprotam, ka iedzīvotājiem ir bijusi ļoti sarežģīta ziema ar augsto inflāciju arī pārtikai," teica Vectirāne.

Meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" pārstāvji prognozēja, ka malkas cena maijā sasniegs zemāko punktu, bet vasaras vidū, kad mājsaimniecības sāks gatavoties nākamajai apkures sezonai un pieprasījums pēc enerģētiskās koksnes palielināsies, atkal varētu būt novērojama cenas augšupeja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti