Latvija vērtēs iespējas izmantot Paldisku gāzes termināli Igaunijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) sāks darbu pie nosacījumu izstrādes kopīgai Igaunijā izbūvētā Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanai ar mērķi stiprināt dabasgāzes apgādes drošumu.

Paziņojumā medijiem ministrija skaidroja, ka pērn būtiski mainījies reģiona dabasgāzes sistēmas konteksts – darbību uzsāka Lietuvas un Polijas starpsavienojums un Inko terminālis Somijā, kā arī izbūvēta potenciāla sašķidrinātās dabasgāzes termināļa piestātne Paldiskos  Igaunijā.

Ministrijas vērtējumā ar šādu reģiona sašķidrinātās dabasgāzes tīklu Latvijai tiek nodrošināta infrastruktūras pieejamība. 

Savukārt attiecībā uz Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli – neviens no iesniegtajiem projekta sadarbības nosacījumiem nav vērtējami kā komercspējīgi vai operatīvi īstenojami, kā arī šāda termināļa izbūve nav iespējama bez būtiskām priekšrocībām un garantijām no valsts puses, norādīja KEM. Arī secināts, ka esošā patēriņa līmenī reģionā papildus jau esošajiem termināļiem Lietuvā un Somijā un rezerves piestātni Igaunijā nav iespējams izbūvēt komerciāli pašpietiekamu sašķidrinātās dabasgāzes termināli.

Vienlaikus ministrija veikusi sākotnējo konceptuālo izvērtējumu par alternatīviem risinājumiem gāzapgādes drošuma stiprināšanai. Nu Ministru kabinets ir devis uzdevumu KEM sadarbībā ar atbildīgo Igaunijas valsts pārvaldes iestādi uzsākt darbu pie iespējamo nosacījumu izstrādes kopīgai Paldisku termināļa izmantošanai ar mērķi stiprināt dabasgāzes apgādes drošuma Latvijā.

Paldisku termināls kopš 2023. gada marta ir pilnībā pārgājis Igaunijas valsts īpašumā, norādīja KEM.

KONTEKSTS:

2022.gadā meklējot risinājumus dabasgāzes piegādēm, sašķidrinātās gāzes termināli sāka būvēt gan Somijā, gan Igaunijā, tomēr vēlāk izlemts, ka gāzesglabāšanas un regazifikācijas kuģis pastāvīgi atradīsies Inko (Somijā), nevis Paldiskos (Igaunijā). Termināli Paldiskos izmantot dabasgāzes piegāžu saņemšanai bija iecerējusi arī Latvija, kura gan ķērusies arī pie sava LNG termināļa Skultē projekta virzīšanas.

Pērn septembra beigās Saeima galīgajā lasījumā pieņēma valdības un Ekonomikas ministrijas virzīto likumprojektu, kas nosaka nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, tā cauruļvada savienojumam ar dabasgāzes pārvades sistēmu un ar to saistītajām būvēm.

Termināļa attīstītāji – "Skulte LNG Terminal" – ir atrada stratēģisko investoru un iesniedza valdībā priekšlikumu ar vēlamajām sadarbības formām. Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka attīstītāji prasa valsts garantijas, ka tiks kompensēti zaudējumi pie mazas termināļa noslodzes.

Taču valdība, balstoties uz Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) analīzi, noraidīja "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti