Pārtikas cenu kāpums bremzējas un cenas pat krīt; ražotāju peļņas rāda būtisku kāpumu

Gadu pēc Krievijas kara raisītajām tā sauktajām šoka cenām tagad var secināt, ka lielākajai daļai pārtikas produktu tās krītas. Samazināšanās Latvijā gan notiek ar krietnu nobīdi laikā, nekā tas vērojams pasaulē, bet eksperti prognozē cenu kritumu arī turpmāk, gan nesasniedzot pirmskara līmeni. Pārtikas nenormālā sadārdzināšanās nu redzama arī pirmajos pieejamajos uzņēmumu gada pārskatos – būtiski auguši apgrozījumi un peļņas rādītāji.

Pārtikas cenu kāpums bremzējas un cenas pat krīt; ražotāju peļņas rāda būtisku kāpumu
00:00 / 04:14
Lejuplādēt

Pārtikas ražotājiem dzīves dārdzības celšanās nākusi par labu

Lielo pārtikas ražotāju finanšu dati par darbu aizvadītajā gadā vēl nav pieejami, bet vidējo un mazo uzņēmēju publiskotā informācija ļauj secināt, ka pandēmijas ierobežojumu mazināšanas un kara ietekmes dēļ cenu celšanas gads komersantiem ir nācis krietni par labu.

Piemēram, desmit vietējo uzņēmumu kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" apgrozījums pērn audzis līdz vairāk nekā 4 miljoniem eiro, bet peļņa kāpusi vairāk nekā divas reizes. Cūkkopības uzņēmums "Latvi Dan Agro" apgrozījumu pērn pat samazināja par ceturto daļu, taču peļņu kāpināja par 37% līdz teju pusotram miljonam eiro.

Zemnieku saimniecības "Ķelmēni" apgrozījums pagājušajā gadā palielinājies par piekto daļu, bet peļņa auga par 25%. "Ķelmēnu" saimnieks Juris Paulovičs stāstīja: "Tur ir ļoti daudz faktoru. (..) Ražojam nedaudz vairāk, cenu kāpums mūsu produkcijai pēdējā laikā nav bijis. Tas būs nepieciešams noteikti kaut kad."

Ne tik pieticīgi runāja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure. Atšķirībā no varbūt iepriekš pieredzētās uzņēmēju sūkstīšanās tagad viņa secinājusi – pārtikas ražotājiem naudas ziņā gads ir bijis labs.

"Dažiem ir gājis labi, kuri ir ilgtermiņā izskatījuši visas savas iespējas, bet varbūt nedaudz apturējuši savas investīcijas. (..) Kopumā nozare neizskatās slikti. (..) Ņemot vēra iepriekšējos gadus – gan kovida, gan kara sekas –, ir iestājusies tāda vienmērīgāka situācija," pauda Šure.

Šure norādīja, ka pārtikas ražotāji ir pārdzīvojuši ziemu, bet arī piebilda, ka energoresursu cenu lēcienā būtisks ir bijis valsts atbalsts. Turklāt izejvielu cenas drīz vien mazinājušās, graudu cenas gada nogalē audzējis pieprasījums, bet valsts Zemkopības ministrijas personā pirms gadumijas uzņēmējiem izdalījusi vēl 10 miljonus eiro.

Šure norādīja: "Ražotāji nav cēluši cenas tirgotājiem, tās ir palikušas pērnā gada vasaras līmenī. Jāskatās, kāpēc tās ir cēlušās [veikalu] plauktos."

Latvijas tirgotāji sākuši samazināt cenas

Pēc lielā pārtikas cenu kāpuma pasaulē jau kādu laiku vērojams cenu kritums. Ar kādu laika nobīdi nu cenas plauktos uz leju sāk mainīt arī mūsu tirgotāji. Kritums gan nav straujš, atzina Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe, jo resursu cenas arī nav atgriezušās līmenī pirms diviem gadiem, turklāt jāaudzē algas.

"Domāt, ka viss nostāsies tikpat zemu, kā bija tajā brīdī, kad bija zemākais punkts pāris gadus atpakaļ, tā tas nebūs. Bet cenu samazinājums ir sācies (..) praktiski visiem produktiem," atzīmēja Gulbe. 

Gulbe gan brīdināja, ka klimata un citu faktoru ietekmes dēļ cenas var atkal kāpt, jo, kamēr pie mums daudzviet salā cietuši augļudārzi un jau tagad līdz ar gaidāmu deficītu būs vieta cenu kāpumam, piemēram, Spānijas zemnieki cieš karstuma un sausuma dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti