Panorāma

Valsts Prezidents slimnīcā

Panorāma

ZZS valdes priekšsēdētājs par sarunu gaitu

Finansiālā nevienlīdzība arvien palielinās

1% bagātnieku pieder vairāk nekā pārējiem 99% pasaules iedzīvotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

1% pasaules turīgāko cilvēku tagad pieder vairāk bagātību nekā kā pārējiem 99% pasaules iedzīvotāju kopā ņemot, paziņojusi humānās palīdzības organizācija „Oxfam”. Tās pētījums liecina, ka globālā nevienlīdzība turpina pieaugt: pasaules bagātākie kļūst bagātāki, bet nabadzīgākie – nabadzīgāki. Organizācija aicina īpašu uzmanību pievērst cīņai pret nodokļu ārzonām, kur tiek slēpts vairāk naudas nekā Vācijas un Lielbritānijas iekšzemes kopprodukti kopā ņemti.

2015.gadā 62 pasaules bagātākajiem piederēja tikpat daudz, cik 3,6 miljardiem pasaules nabadzīgākajiem cilvēkiem jeb 50% pasaules iedzīvotāju.

Humānās palīdzības organizācija „Oxfam” aprēķinājusi bagātāko turību, izmantojot žurnāla „Forbes” miljardieru sarakstu. Organizācija norāda, ka bagātība koncentrējusies arvien mazāka skaita cilvēku rokās: pirms pieciem gadiem tikpat, cik pasaules nabadzīgajiem 50% iedzīvotāju, piederēja 388 personām, bet tagad jau tikai 62.

62 pasaules bagātāko cilvēku turība piecu gadu laikā pieaugusi par 44%. Tajā pašā laikā nabadzīgākās puses turība samazinājusies par 41%.

„Oxfam” savā ziņojumā izmantoja arī Šveices bankas „Credit Suisse” rudenī publicētos datus.

Organizācija savu ziņojumu publicējusi dienu pirms Pasaules ekonomikas forums Davosā, un tas apstiprina „Oxfam” pirms gada prognozēto, ka vienam procentam pasaules bagātāko drīz piederēs vairāk nekā pārējiem kopā. Kopš šī gadsimta sākuma nabadzīgākā pasaules iedzīvotāju puse saņēma tikai 1% no pasaules bagātības pieauguma, kamēr pusi no šī pieauguma saņēma 1% turīgāko.

Pētījuma arī norādīts, ka globālā nevienlīdzība nesamērīgi ietekmē sievietes. Saskaņā ar datiem, lielākā daļa mazatalgoto strādnieku ir sievietes. Dzimumu nevienlīdzība novērojama arī turīgāko vidū: no 62 pasaules bagātākajiem 53 ir vīrieši, bet sievietes - tikai deviņas.

Kā vienu no galvenajiem ieročiem cīņā pret ienākumu nevienlīdzību organizācija min tā dēvēto nodokļu ārzonu sistēmas izbeigšanu, kuru izmanto, lai nemaksātu nodokļus. Ārzonās šobrīd tiek slēpti 7,6 triljoni ASV dolāru, kas ir „vairāk nekā Lielbritānijas un Vācijas iekšzemes kopprodukti kopā ņemti”. „Oxfam” aplēses liecina, ka 30% Āfrikas finansiālas bagātības atrodas ārzonās, un tas nozīmē 14 miljardus dolāru zaudētu nodokļu ieņēmumu katru gadu.

Ziņojumā teikts, ka „vara un privilēģijas tiek izmantotas, lai sagrozītu ekonomisko sistēmu ar mērķi palielināt plaisu starp bagātajiem un pārējiem”, un „cīņu pret nabadzību nevarēs uzvarēt, kamēr nebūs pievarēta nevienlīdzības krīze”.

„Oxfam” noraida argumentus, ka bažas par nevienlīdzību ir balstītas tā dēvētajā „skaudības politikā” par to, ka citiem ir vairāk naudas un problēmu mazinot nabadzībā dzīvojošo skaita sarukums.

„Oxfam” gan apsveic progresu cīņā pret ekstrēmu nabadzību, bet arī norāda – ja tajā pašā laikā nebūtu pieaugusi nevienlīdzība, no nabadzības būtu izdevies izraut vēl 200 vai pat 700 miljonus cilvēku, ja nabadzīgie no ekonomiskās izaugsmes iegūtu vairāk nekā bagātie.

„Oxfam” ziņojuma ar nosaukumu „Ekonomika vienam procentam” publicēšana sakrīt ar ikgadējā Pasaules ekonomikas foruma Davosā sākumu, kurā pulcēsies pasaules ietekmīgāki politiķi un uzņēmēji. „Oxfam” vadītāja Vinnija Bjanjima paziņojusi, ka forumā pieprasīs steidzami rīkoties, lai samazinātu plaisu starp bagātajiem un nabadzīgajiem. Viņā pauda, ka „tas ir vienkārši nepieņemami, ka pasaules iedzīvotāju nabadzīgākajai pusei pieder mazāk nekā dažiem desmitiem superbagātu cilvēku, kas var satilpt vienā autobusā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti