Pērn Latvijā bija 2,2 miljoni mobilā interneta pieslēgumu

Pērn mobilā interneta lietotājs patērējis vidēji 42 GB mēnesī – par 18% vairāk nekā 2021. gadā, bet zvanu minūšu ilgums un nosūtīto īsziņu skaits samazinājies, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati par elektronisko sakaru komersantu rādītājiem 2022. gadā. Pērn Latvijā bija 2,2 miljoni mobilā interneta pieslēgumu.

SPRK šādas tendences skaidroja ar tendenci izmantot dažādas aplikācijas saziņai ar kolēģiem, draugiem, nevis zvanīt. Tikmēr fiksētā tīkla balss pakalpojumam, salīdzinot ar mobilā tīkla balss pakalpojumu, loma tirgū aizvien samazinās.

Elektronisko sakaru operatoru ieņēmumi – 562 miljoni eiro. 

Kopējie elektronisko sakaru komersantu sniegto pakalpojumu ieņēmumi pieauga par 5,3%, sasniedzot 562 miljonus eiro.

Lielākie operatori – SIA "LMT", SIA "Tele2", SIA "Bite Latvija" un SIA "Tet" – veidoja 81% lielu tirgus daļu.

Elektronisko sakaru operatoru skaits Latvijā turpina samazināties, un aktīvo reģistrēto komersantu skaits 2022. gada beigās bija 220 komersanti.

Ņemot vērā elektronisko sakaru pakalpojumu tarifu pieaugumu 2022. gadā, ieņēmumi par mobilā interneta pakalpojuma sniegšanu pieauguši par 9,2%, fiksētā interneta pakalpojumu – 5,6%, bet balss sakaru pakalpojumu mobilā tīklā – par 11,5%.

Piemēram, par īsziņu pakalpojuma izmantošanu operatoru ieņēmumi auguši 26,6% apmērā, kur daļa ieņēmumi gūti, nodrošinot liela apjoma jeb mārketinga īsziņu nosūtīšanu.

Lietotāji arvien vairāk izvēlas mobilo internetu 

SPRK apkopoti dati liecina, ka pērn Latvijā bija 3 miljoni mobilo pakalpojumu pieslēgumu, no kuriem 2,2 miljoni bija mobilā interneta pieslēgumi, kurus lietotāji izmantoja interneta lietošanai telefonā, datorā vai planšetdatorā, kamēr fiksētā interneta pieslēgumu skaits samazinājies par 0,2%.

Salīdzinot ar 2021. gadu, ir pieaudzis to lietotāju skaits (par 1,6%), kas mobilo internetu lieto tieši telefonā.

Savukārt pieslēgumu skaits, kur interneta pakalpojumu lieto datorā vai planšetdatorā, izmantojot mobilā interneta rūteri, 2022. gada beigās bija 400 045. No tiem lielākoties 71% ir fizisko personu (mājsaimniecību) pieslēgumi.

Mobilā interneta pakalpojumu, kuru lietotāji izmanto telefonā vai datorā, Latvijā sniedz trīs operatori – SIA "LMT", SIA "Tele2" un SIA "Bite Latvija". No kopējā mobilā interneta pieslēgumu skaita Latvijā, SIA "LMT" pakalpojumu nodrošina 38,31% pieslēgumu, SIA "Tele2" līdzvērtīgi – 38,28% un SIA "Bite Latvija" – 23,4%.

Pērn mobilā interneta lietotājs patērējis par 18% vairāk nekā 2021. gadā

Pērn viens lietotājs vidēji mēnesī patērējis 42 GB. Lietotāji mobilo internetu datorā vai planšetē izmantojuši vairāk nekā telefonā. Tas, iespējams, skaidrojams ar lietotāju izvēli skatīties video saturu, tostarp televīziju, izmantojot internetā pieejamās platformas.

Interneta apjoms, kas patērēts, lietojot mobilo internetu datorā, palielinājies par 23%, bet mobilā interneta apjoms, ko lietotājs patērējis savā telefonā – par 8%.

Lietotāju sarunu ilgums mobilajā tīklā sarūk

Mobilajā tīklā vidēji mēnesī viens lietotājs norunājis 3 stundas 52 minūtes, kas ir par 8,9% mazāk nekā 2021. gadā, un nosūtījis 32 īsziņas (par 13,4% mazāk, salīdzinot ar 2021. gadu).

Novērots, ka mobilā tīkla lietotāji pērn aktīvāk veikuši tieši starptautiskos zvanus – minūšu skaits palielinājies par 8%.

Turpretī iekšzemes zvani bijuši retāk – iekšzemes izsaukumu minūšu skaits samazinājies par 6,8%. Tikmēr fiksētā tīklā lietotājs vidēji mēnesī norunājis vien 55 minūtes.

Balss sakaru, interneta un televīzijas pakalpojumu pieslēgumu skaits turpina samazināties. Pērn lielākais fiksētā tīklā pakalpojumu sniedzējs SIA "Tet" balss sakaru pakalpojumu nodrošināja 39% pieslēgumu (par 14% mazāk, salīdzinot ar 2021. gadu).

Savukārt interneta pakalpojumu SIA "Tet" nodrošināja 50% pieslēgumu no kopējā fiksētā platjoslas interneta pakalpojuma pieslēgumu skaita, vienlaikus SIA "Baltcom" – 20% un SIA "Balticom" nodrošināja 15%, savukārt 16% – pārējie komersanti.

2022. gadā no visiem fiksētā interneta pieslēgumiem optisko interneta pieslēgumu skaits Latvijā veidoja 76%. No kopējā pieslēguma skaita mājsaimniecību segmentā optisko interneta pieslēgumu izmantojuši 71% mājsaimniecību.

Pērn par 2,4% palielinājies to interneta pieslēgumu skaits, kam nodrošināts pieslēguma ātrums virs 100 Mbiti/s. Vienlaikus 38% no visiem interneta pieslēgumiem nodrošināts pieslēguma ātrums virs 300 Mbiti/s.

Turpina pieaugt to lietotāju skaits, kuri izvēlas skatīties televīziju, izmantojot televīzijas programmu izplatīšanas platformas internetā, izmantojot priekšrocību skatīties televīziju dažādās ierīcēs – datorā, planšetdatorā, viedtālrunī. Tikmēr samazinājies lietotāju skaits, kas izvēlas televīzijas pakalpojumu, ko nodrošina kabeļtelevīzija, interaktīvā IP televīzija, virszemes televīzija vai satelīttelevīzija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti